Metin Lokumcu davası ertelendi

10 yıl önce Hopa’da polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun mahkemesi, 10 yılın ardından 21 Nisan günü başladı. Avukatların taleplerini reddeden mahkeme, davayı 28 Haziran’a erteledi.

 

Metin Lokumcu’yu öldüren biber gazı

31 Mayıs 2011 günü, dönemin başbakanı Erdoğan, Artvin’in Hopa ilçesine seçim kampanyası için geldiğinde, bir protesto gösterisi örgütlenmişti. Eylemde polisin yoğun biber gazı kullanımı sonucunda, Metin Öğretmen hayatını kaybetti. O gün Hopa’ya 7 kentten çevik polis getirilmişti. Öylesine yoğun gaz kullanıldı ki, ellerindeki gaz bitti ve Artvin’den takviye gaz fişeği ve gaz bombası getirildi. Dönemin Hopa Kaymakamı, sonrasında ellerindeki tüm gazın bittiğini açıklamıştı. O gün kullanılan gaz bombası ve gaz fişekleri, uluslararası tanımlarda “kimyasal silah” kategorisinde kabul ediliyor.

Ölümünün ardından Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) otopsi raporunda, ölüm nedeni olarak “kalp ve akciğer hastalığı” yazıyor. Lokumcu’nun ailesinin itirazı üzerine TTB’nin hazırladığı raporda ise, Lokumcu’nun ölümüne neden olacak bir kalp ya da akciğer rahatsızlığının olmadığı tespit edildi. Yine raporda belirtildiğine göre, “ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi” vardı. Tabipler Birliği’nin bu raporu, kitle eylemlerinde kullanılan gaz bombasının ölümcül etkisine ilişkin ilk rapordu. Bu raporun ardından Adli Tıp Genel Kurulu’nun 2012 yılında hazırladığı bir raporda da, Lokumcu’nun ölüm nedeni olarak kullanılan gazın etkili olduğu belirtilmişti. Böylece bir devlet kurumu ilk defa, biber gazının ölümcül etkisini kayda geçmiş oldu.

Bu kadar açık raporlara, ailenin ve avukatların yoğun çabasına rağmen, davanın ilk duruşması ancak 9 yıl 11 ay sonra, Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlatılabildi. 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” gerekçesiyle iki yıldan altı yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dava, Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecekken, ilk duruşma bir gün kala güvenlik gerekçesiyle Trabzon’a nakledildi. Bu son dakika kararının yanısıra, 21 Nisan günü Trabzon’da tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı.

 

Mahkemede talepler reddedildi

Tüm bu engelleme çabalarına rağmen, duruşmaya bir çok ilden gelen baro başkanları ile çok sayıda avukat katıldı. TİP, HDP ve CHP milletvekilleri de duruşmaya katıldı. Baroların ve dernekleri katılma talepleri ise reddedildi. Reddedilen tek talep bu değildi. Mahkeme, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebini de reddetti; tanıkların ve sanıkların duruşmaya getirilmesi talebini de reddetti… Avukatların “reddi hakim” talebi için, dosyanın nöbetçi ceza hakimliğine gönderilmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 28 Haziran 2021 gününe ertelendi.

Avukatlar sadece 13 sanığın değil, emri verenlerin, dönemin içişleri bakanının, kaymakamın, emniyet müdürlerinin de yargılanması gerektiğini söylediler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Suriye’deki saldırılar İsviçre’de protesto edildi

Türkiye devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıları, İsviçre’nin Basel kentinde, tren istasyonu girişinde yapılan …

EDS: İşçiye, emekliye düşman bir ekonomi programı!

Emekliler Dayanışma Sendikası’nın devletin ekonomik programına karşı yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz. * * * Basına …

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …