1 Mayıs’ta İstanbul’da eylem kararlılığı

Pandemiyi bahane ederek 1 Mayıs’ı yasaklamaya çalışan devletin tüm saldırılarına rağmen, devrimci ve ilerici güçler Taksim hedefli 1 Mayıs eylemlerini sabahın erken saatlerinden itibaren yaptılar.

Günler öncesinden Taksim’i ablukaya alan ve 1 Mayıs’la ilgili basın açıklamaları ve eylemlerine saldıran, 1 Mayıs afişlerine dahi tahammül edemeyen devlete rağmen 1 Mayıs kararlılığı kendisini gösterdi.

İstanbul’da Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Turizm-İş, Mücadele Birliği, Birleşik Mücadele Güçleri, Halkevleri, Kaldıraç, Devrimci Hareket, SODAP, Halk Cephesi, ESP, SGDF, Partizan, DAF, EHP, BDSP, gençlik örgütleri Mecidiyeköy, Osmanbey, Harbiye, Sıraselviler Caddesi, Kazancı Yokuşu ve Beşiktaş’ta sloganlar ve pankartlarla yürüyüş yaptılar.

Bütün bu yürüyüşler devletin saldırısına maruz kaldı ve eylemciler yollarda sürüklenerek, işkenceyle gözaltına alındı. Bu arada, polisin saldırısını kaydetmeye çalışan gazeteciler ve etrafta bulunan kişiler de, İçişleri Bakanlığı’nın yeni genelgesi bahane edilerek tehdit edildi ve uzaklaşmaya zorlandı.

Bu eylemlerde 300’e yakın eylemci gözaltına alındı. Gözaltı araçlarında 1 Mayıs marşını söyleyen eylemcilerden bazılarına karakollarda para cezası kesilerek serbest bırakıldı; bir kısmı da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Devrimci ve demokrat kurumlar ayrıca Avcılar, Esenyurt, İkitelli, Gebze, İzmir, Artvin-Hopa, Rize-Fındıklı, Ankara, Antalya gibi bir çok kentte sokaklara-meydanlara çıkarak 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdiler.

Sarıgazi ve Güzeltepe’de gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemlerine polis saldırdı. Güzeltepe’de kitlenin üzerine gaz sıkan polis, Sarıgazi’de de ateş açtı.

Taksim Meydanı’nda ise bu yıl DİSK, KESK, TTB, TMMOB konfederasyonları da, tıpkı işbirlikçi Hak-iş ve Türk-iş sendikaları gibi, icazetli 1 Mayıs gösterisi yaptı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …