İsviçre’de 1 Mayıs coşkusu

Ve nihayet 1 Mayıs sabahı gelip çatmıştı. Yaklaşık 3 ay öncesinden Anti-kapitalist Blok’un (İsviçreli ve Türkiyeli devrimci-demokrat kurumların bulunduğu, bizim de içinde yer aldığımız platform) çağrısıyla başlamıştı toplantılar, tartışmalar… Çağrılar, afişleme çalışmaları ile 1 Mayıs’a kadar süren yoğun bir hazırlık sürecimiz oldu.

Sonunda yürüyoruz belirlediğimiz güzergahta; şehrin en kalabalık caddeleri, yaklaşık 5 bin kişi tarafından zaptedilmiş durumda. Coşku, heyecan, enternasyonal mücadelenin sıcaklığı sarıyor bedenimizi… İki koldan gelinecek; sendikalar ve Blok bileşenleri Basel-Messeplatz’dan yürüyecek, iklimciler ise Dreiroze’den bisikletleriyle gelerek, bizimle Klara mevkiinde birleşecek diye kararlaştırmıştık; öyle de oldu. Saat 11 gibi yürüyüş başladı. Sloganlar peşpeşe patladı: “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi” sloganları Türkçe, Almanca olarak 5 bin kişi tarafından atılıyor, coşkuyla talepler dile getirildi.

Basel’in en işlek caddelerinden, merkezi noktalarından, yaklaşık 3-4 km yürüyüş sonrasında belirlenen toplanma alanına doğru yürüyerek, Klara Sipital (binlerce sağlık çalışanının bulunduğu hastane) önünde sağlık çalışanlarına dönük konuşmalar yapıldı. Pandemi dönemindeki yoğun ve güvencesiz çalışmalarından dolayı yaşadıkları sorunlar anlatıldı. Kitlenin coşkulu alkışlarla dinlediği konuşmalar yaklaşık yarım saat sürdü. Bu arada kitle de biraz soluklanmış oldu.

Yürüyüş boyunca polisin yoğun bir denetim kurma çabası devam etti, bazı yolları polis araçlarıyla kapatarak geçmemizi engellediler. 40’ın üzerinde polis minibüsü yürüyüş boyunca eşlik etti bizlere.

Devrimci 1 Mayıs blokunun toplanma yerine varınca konuşmalar başladı. Sendikalar, EMEP, SYKP gibi bazı kurumların yer aldığı bir grup kitle, yürüyüşün bir bölümünde ayrılarak, bizimkinin uzağında başka bir toplanma alanına, Kazerna Parkı’na gittiler. Burada Almanca konuşmalar yapılıyorken, Stalin karşıtı bir konuşma yapma girişimi karşısında ortalık birden karıştı. Bu provokasyon üzerine derhal bir çok kişi konuşmanın yapıldığı kürsüye yöneldi; küçük bir arbede çıktı. Durumu farkedince biz de oraya gittik. Bu arada Partizan ile İşçi Köylü grubundan arkadaşların kitlenin önünde yaşadığı arbede büyük bir olumsuzluktu.

Çıkan bu sorunu bir kenara bırakacak olursak, pandemiye rağmen kitlenin bu kadar coşkulu bir biçimde 1 Mayıs kutlamasına katılması çok önemliydi.

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi!

İsviçre PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …