Maden işçisi Ali Faik İlter ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Tahir Çetin trafik kazasında hayatını kaybetti

Manisa’nın Soma ilçesinden, haklarını aramak için Ankara’ya giden maden işçileri, dönüş yolunda trafik kazası geçirdi. Kazada Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter hayatını kaybetti.

Soma’da 2014 yılında yaşanan büyük katliamın ardından, hayatta kalan işçiler de alacakları ödenmeyerek cezalandırıldılar. Kıdem, ihbar tazminatları ve birikmiş ücretleri ödenmeyen maden işçileri, 8 yıldır bunun mücadelesini veriyorlar. Uyar Madencilik’te çalışmış olan işçiler, son olarak 4 Temmuz günü aileleriyle birlikte otobüsle Ankara’ya gittiler. Ancak Ankara’ya 32 km. kala, Polatlı’da işçilerin yolu kesildi. 4 gün boyunca Polatlı’da bekleyen, geceleri beton üstünde baretlerini yastık yaparak yatan, gündüzleri polislerin kuşatması altında direnen işçiler, verilen bazı sözler üzerine Soma’ya geri dönmeye karar verdiler. 8 Temmuz günü yola çıkan işçiler, Manisa’ya yaklaştıklarında trafik kazası geçirdiler. Kazada, maden katliamında kaybettiği babasının haklarını almak için mücadele eden maden işçisi Ali Faik İnter ile, sendikanın genel başkanı Tahir Çetin hayatını kaybetti.

Bağımsız Maden İş Sendikası, konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “ACIMIZ ÇOK BÜYÜK! ÖFKEMİZ ÇOK BÜYÜK! Maden işçilerinin yiğit önderi, genel başkanımız, her şeyimiz Tahir Çetin’i ve önderimiz, haysiyet abidemiz, canımız Ali Faik’imizi kaybettik.”

 

Tahir Çetin ve Ali Faik İnter için

anma ve cenaze törenleri yapıldı

Kaza sonrasında cenazeler önce Soma’ya getirildi ve aynı gün Ali Faik İnter’in cenaze töreni gerçekleştirildi. Ardından Soma’da her iki madenci için anma töreni yapıldı. Bağımsız Maden -İş sendikası önünde toplanan kitle, iki madencinin resminin yer aldığı “Unutmayacağız” yazılı büyük bir pankart açtı. Bağımsız Maden İş Genel Merkezi’nin önünde sendika örgütlenme sekreteri Kamil Kartal ile bir maden işçisi konuşma yaptı. Sonra kitle madenci anıtına yürüdü. Anıtta yapılan konuşmalarda bunun bir kaza değil katliam olduğu; sorumlusunun işçilerin haklarını gasp edenler ve işçileri Ankara’ya sokmayan, görmezden gelen AKP hükümeti olduğu vurgulandı. Yürüyüşte ve anma boyunca “Tahir Çetin ölümsüzdür”, “Ali-Tahir ölümsüzdür”, “Yaşasın onurlu önderlerimiz” sloganları atıldı. Konuşmaların öncesinde iki madenci şahsında saygı duruşu yapıldı.

Anma töreninin ardından Tahir Çetin’in cenazesi için İzmir Kınık’a Cemevi’ne gidildi. Cemevi’ndeki tören bittikten sonra Tahir Çetin köyünde  toprağa verildi. Defin öncesi sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu konuşma yaparak, Tahir Çetin’in mücadelesini anlattı. Anma ve cenaze törenine birçok sendikacı, ilerici ve devrimci kurum da katıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …