İşçi-emekçi mitingi Kartal’da coşkulu bir şekilde yapıldı

24 Ekim günü İstanbul Kartal Meydanı’nda yapılan işçi emekçi mitingi, gün boyu süren yoğun yağmura rağmen kitlesel ve coşkulu geçti. Kürsü tamamen direnişte olan işçilerin ve emekçilerindi.

Mitinge katılan devrimci, ilerici kurumlar, sendikalar ve direnişteki işçiler, Savarona Caddesi Anıt Park önünde kortejler oluşturduktan sonra miting alanına yürüdü. Kurumlar pankartlar, flamalar ve dövizleriyle alana girdiler. Miting devrim mücadelesinde, işçi direnişlerinde ölümsüzleşenlerin şahsında saygı duruşu ile başladı. Kitlenin selamlanmasının ardından mitingi örgütleyen 41 kurum adına basın açıklaması okundu. Kapitalist sistemin açlık, işsizlik ve baskı getirdiği, buna karşı örgütlü birleşik mücadelenin önemli olduğu vurgulandı. Ortak metinde şunlar söylendi:

“Bu kürsü, işçi emekçilerin kürsüsü, bu kürsü kod-29’za karşı direnenlerin kürsüsü, taşeron çalışma yasaklansın diyenlerin kürsüsü, haksız yere KHK’larla atılanların kürsüsü, sendikal hakları için mücadele edenlerin kürsüsü, sendikal bürokrasiye karşı mücadele edenlerin kürsüsü, EYT’lilerin kürsüsü, tacize mobinge kadın cinayetlerine karşı mücadele edenlerin kürsüsü, bu kürsü kayım rektörlere karşı olan ve barınamıyoruz diyen öğrencilerin kürsüsü… Bu alan, emeğimiz ve özgürlüğümüz için mücadele edenlerin alanı… Emeğimiz ve özgürlüğümüzü alana kadar mücadelemiz sürecek.”

Ardından kürsü direnişçi işçilere bırakıldı. Sinbo, SML Etiket, Kayı İnşaat , Alba Plastik, CarrefourSA, Neotrend işçileri, Katı atık toplayıcıları, Bakırköy ve Bayrampaşa belediye işçileri ve KHK’lı kamu emekçileri konuştu. Direnişçi işçiler neden direnişte olduklarını anlattılar, işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlara da değinerek mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular. Miting çekilen halaylardan sonra sonlandırıldı.

Proleter Devrimci Duruş okurları da mitinge flamalarıyla katıldı. Ayrıca Kartal minibüs yoluna Proleter Devrimci Duruş imzalı “Yıkalım bu köhne düzeni! Kuralım emeğin iktidarını” yazılı pankart asıldı.

Kürsüde ne sendika başkanları, ne milletvekilleri, ne de akademisyen vardı. Kürsüde, isminde olduğu gibi işçi emekçiler ve onların öncüleri devrimci sosyalistler vardı. Sendika konfederasyonları tarafından örgütlenen ve işçileri yok sayan mitinglerin aksine, sloganlar ve talepler tüm işçi ve emekçileri kapsadı. Miting hazırlıkları sürecinde yaşanan coşku ve hazırlık, miting alanına da yansıdı. Bu da mitingi şimdiye kadar yapılan diğer mitinglerden ayıran ve önemli kılan bir noktaydı.

 

Mitinge hazırlık süreci

Direnişçi işçilerin çağrısıyla bir araya gelen kurumlar bir aydan fazla bir süreyle miting çalışması yürüttüler.

Miting kararı alındıktan sonra ilk olarak 24 Eylül’de Mecidiyeköy’de mitingin duyurusu ve çağrısı gerçekleştirildi. Saat 19.00’da Cevahir AVM önünde yapılan eyleme, kurumlar kendi flamalarıyla katıldılar. Ardından yoğun bir ajitasyon-propaganda faaliyeti başlatıldı. Direnen işçiler ziyaret edildi; metrobüs durakları, organize sanayi bölgeleri, fabrika önleri ve semtlerde bildiri dağıtımları yapıldı; merkezi yerlerde standlar kuruldu; afişlemeler yapıldı. Çalışma İstanbul sınırlarını aştı Gebze ve İzmit’e uzandı.

Gebze’de Alba Plastik, Mitsuba ve DGC, Çorlu’da Bel Karper ve Adkoturk, Sinbo, Bakıköy Belediye ve CarrefourSA direnişçileri ziyaret edildi. Direnişçi işçilerle dayanışmada bulunan miting bileşenleri, direnişçi işçileri mitinge katılmaya çağrıdılar. Yapılan ziyaretlerde güzel anlar yaşandı.

Sinbo ziyaretinde kalabalığı gören fabrika yöneticileri her zaman dışarda olan servis araçlarını fabrika bahçesine aldılar. Fabrikanın kapısına gelinerek pankart açıldı, yüksek bir yere çıkarak ses düzeni aracı ile servislere binen işçilere dönük konuşmalar yapıldı, mitinge katılmaları istendi. Son servis çıkana kadar konuşma devam etti. Fabrikanın bitişiğinde çalışan inşaat işçileri, çalışmayı bırakarak şantiye önünde konuşmaları dinledi. Dinlemekle yetinmediler alkışlarla eyleme katıldılar, sloganlara eşlik ettiler; bildirileri elimizden alarak kendi arkadaşlarına dağıttılar.

Gebze Fen-iş bölgesinde ve Sarkuysan fabrikasının olduğu bölgede, Tuzla tersaneleri, İkitelli organize sanayi, Haramidere organize sanayi, İMES, Terazidere çorapçılar bölgesinde, bildiri dağıtımı ve ajitasyonlarla işçiler mitinge çağrıldı. Ayrıca Şirinevler, Sefaköy, Altunuzade, Uzunçayır, Söğütlüçeşme metrobüs durakları, Kartal metro ve Marmaray duraklarında ses düzeni eşliğinde bildiri dağıtımları yapıldı. Esenyurt, İkitelli, Sarıgazi gibi bir çok semtte işlek caddelerde ve pazar alanlarında ajitasyon eşliğinde bildiri dağıtımları yapıldı. Kadıköy, Beşiktaş Gebze gibi bir çok merkezi yerde standlar kuruldu, bildiri dağıtıldı. Bazı yerlerde iki kez, bazı semtlerde haftanın üç günü semtin değişik bölgelerinde çalışma yürütüldü.

Yapılan çalışmaya kitlelerin ilgisi yoğundu. Bildiriler kitleler tarafından daha çok alındı. İçlerinde tebrik edenler oldu; yanısıra işsizlikten, zamlardan, çalışma koşullarının ağırlığından, düşük ücretten, baskıdan yakınanlar, tepkilerini dile getirenlerde vardı. Ayrıca siyasi görüşünü ifade edip “ben EMEP’liyim, ben UMUT-SEN’liyim bizimkiler niye yok” diyenler de oldu. Bu ilgi kitlelerde sisteme karşı artan öfkeyi ve ona karşı mücadele isteğini ortaya koyuyordu.

Mitingin çağrıcı kurumları:

4.Vardiya İşçi Dayanışması, Alba Plastik direnişçileri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Bakırköy Belediye direnişçileri, Bayrampaşa Belediye direnişçileri, Birleşik İşçi Kurultayı, Carrefoursa direnişçisi, Dev-Tekstil İş, Devrimci Parti, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Marmara Bölge Şubesi, Dostluk ve Kültür Derneği, Emek ve Adalet Platformu, Ekmek ve Onur, Emeğin Gücü Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Kent İşçi Derneği, İnşaat-Sen, İstanbul KHK’lılar Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçi Kadın Meclisleri, İşçi Temsilcileri Konseyi, İşçinin Kendi Partisi, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Mağaza Market-Sen, Mücadele Birliği, Proleter Devrimci Duruş, Sinbo direnişçisi, SML Etiket direnişçisi, SODAP, Sosyalist Kadın Hareketi, TEHİS, Tekstil İş-Sen, TOMİS, Tur Assist direnişçisi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …