Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişe devlet saldırısı sürüyor

Üniversitelerin açıldığı 4 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, yüzyüze eğitim ve online eğitim olarak ders programlarının bölünmesi üzerine protesto gösterisi yaptı. Rektörlük önünde toplanan öğrenciler, Rektör Naci İnci geçerken aracının önünü kestiler. Özel Güvenlik’in müdahale ettiği eylemlerin ardından, polis de üniversite kapısında bekleyerek Rektör Naci İnci’nin şikayet ettiği 14 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrencilerden 7’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi ve 3’ü tutuklandı.

Tutuklamayı protesto etmek için 7 Ekim’de kampüs içinde eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin önü, kapı girişinde polis tarafından kesildi. Kapı önünde açıklama yapan öğrenciler, saldırıların, baskıların ve tutuklamaların eylemlerini engelleyemeyeceğini söyleyerek, “sonunuz yakındır hesap vereceksiniz” dedi. Eylemde “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Kayyum rektör istemiyoruz”, “Tutuklanan öğrenciler serbest bırakılsın” sloganları atıldı. Öğrencilere destek vermek için diğer üniversitelerden gelen öğrencilere de polis saldırdı ve 14 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrenciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Boğaziçi’nde yaşanan gözaltılar ve tutuklamalar, Kadıköy’de üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi.

Öğrencilerin ve akademisyenlerin eylemleri ise kampüs içinde devam ediyor. Akademisyenler her gün rektörlük binasına sırtlarını dönme eylemi gerçekleştirirken, öğrenciler 22 Ekim’de rektörlük önüne direniş çadırı kurmak istedi. Ancak çadır kurulur kurulmaz Özel Güvenlik saldırdı. Çadır yırtıldı ve çevik kuvvet kampüse çağrıldı. Öğrenciler polisin kampüsü terk etmesi için bekleyişlerini sürdürürken, polisin gözaltı ve saldırı tehditleri gün boyu sürdü. Özel Güvenlik ve polis ablukasını protesto etmek için Güney Kampüsü önünde basın açıklaması yapıp dağılacağını söyleyen öğrenciler, kapıya sloganlarla yürüdü. Çıkış kapısını ablukaya alan polisin saldırısıyla 45 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınan 45 öğrenciden 2’si tutuklandı. Öğrenciler 25 Ekim’de de çadır kurmak istedi ve buna da özel güvenlik saldırdı, kampüse çevik kuvvet çağrıldı. Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan saldırılar ve tutuklamalar Kadıköy’de Süreyya Operası önünde protesto edildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine 1 Şubat’ta yapılan polis saldırısıyla gözaltına alınan 97 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması 26 Ekim’de İstanbul  Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Duruşma öncesi açıklama yapan öğrenciler, yargılanması gerekenin direniş değil kayyumlar olduğunu vurguladılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …