HDP’ye yapılan saldırı protesto edildi

HDP Bahçelievler ilçe binasına yapılan saldırı protesto edildi. Polisin tüm abluka ve engelleme çabasına rağmen eylem yapıldı.

2 Ocak 2022 günü HDP’nin çağrısıyla Şirinevler meydanında yapılmak istenen eylem, devlet tarafından engellenmeye çalışıldı. Alan polisler tarafından ablukaya alındı. Alana girmek isteyenler gözaltına alındı. Gözaltı ve engellemelere rağmen, kitle alana girmeyi başardı. Polisin sürekli “dağılın” anonsuna rağmen kitle dağılmadı, toplanmaya devam etti. Eylem sloganlarla fiilen başladı. Aralarında PDD ve devrimci, demokrat kurumların da olduğu kitlenin etrafı polis tarafından çevrildi. Polis kalkanlarla kitleyi meydanın dışına itti. Fakat kitle dağılmadı. Şirinevler meydanının her iki yürüyüş yolu ve Mahmutbey yolu eylem alanı oldu. Bu süre boyunca, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “HDP halktır, halk susturulamaz” sloganları sıkça atıldı. Kitlenin bir kısmı da HDP ilçe binasının bulunduğu sokakta sloganlarla eylemi sürdürdü. Yaklaşık bir saate yakın eylem bu şekilde, polisin baskısı altında devam etti. Devlet kitleyi dağıtamadı, ancak kitle biraraya da gelemedi, bütün bölgeyi eylem alanına çevirdi. Bu kararlılık karşısında devlet, HDP ilçe binasının bulunduğu sokakta basın açıklaması yapılmasını kabul etmek zorunda kaldı.

Burada yapılan açıklamada ilk önce yasak teşhir edildi; gözaltıların serbest bırakılması istendi. Ardından HDP İstanbul il eşbaşkanı Ferhat Öncü ve HDP milletvekili Hüda Kaya konuşma yaptı. Konuşmalarda AKP-MHP blokunun sıkıştıkça muhalefete saldırdığı, HDP şahsında tüm muhalefeti susturmaya çalıştıkları, HDP’nin halk olduğu, halkı susturamayacakları belirtildi. Tıpkı İzmir HDP binasında Deniz Poyraz’ın katledilmesi gibi bir katliam planlandığı, bunun hesabının sorulacağı vurgulandı.

Eyleme katılan Kaldıraç, BDSP, ESP, SYKP, SODAP ve HDK söz alarak konuşma yaptılar. PDD adına yapılan konuşmada saldırı kınandı, protesto edildi; bu saldırılara karşı dayanışma içinde olmak, faşist devletin ve kapitalist sistemin saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltmek gerektiği vurgulandı ve kurtuluşun devrimde, sosyalizmde olduğu söylendi.

Eylem yapılan dayanışma konuşmalarının ardından sonlandırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …