Sudan emekçi halkının yanındayız!

Dostluk ve Kültür Derneği, Kaldıraç, Emekçi Hareket Partisi ve Proleter Devrimci Duruş, 24 Ocak günü Sudan Konsolosluğu önünde bir dayanışma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul-Etiler’de bulunan konsolosluk önünde biraraya gelen kitle, “Sudan emekçi halkının yanındayız” dedi.

Okunan ortak basın açıklamasını kısaltarak yayınlıyoruz:

“Sudan’da 2019 başında gelişen eylemler sonrası, 30 yıllık Beşir diktası yenilmiş; ordu ve muhalefetin o dönemdeki çatı örgütü olan ‘Özgürlük ve Değişim Güçleri’ arasında yapılan anlaşma sonrası geçiş hükümeti kurulmuştu. Ancak 25 Ekim günü ordu güçleri darbe yapmıştı. …Darbe, 25 Ekim’de rejimin ekonomi politikalarına karşı artan direnişin yolunu kesmek için tam da Egemenlik Konseyi başkanlığının konseyin sivil bileşenine geçmesi beklendiği süreçte gerçekleşti. 21 Ekim’de 1964 devriminin yıldönümü için yüzbinler toplanmıştı. Bu eylemler, geçici hükümete yapılan, “devrime sahip çıkma” uyarısına dönüşmüştü. …

30 Ekim’de internet kesintilerine rağmen, direniş komiteleri öncülüğünde devasa eylemler düzenlendi.

Kesintisiz devam eden eylemlerin Profesyonel İttifak, direniş komiteleri, Sudan Komünist Partisi, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından desteklenen acil talepleri ise şöyleydi:

‘Darbenin dağıtılması ve tüm yetkinin sivillere devri.

Darbede sorumluluğu olanların derhal el çektirilmesi ve yargılanması.

Askeri konseyle doğrudan veya dolaylı (yabancı güçlerin aracılığı vb. yollarla)  hiçbir diyalog ve pazarlıkta bulunulmaması.

Bütün milislerin dağıtılması ve halkın; özgürlük, barış ve adalet haklarına ve ülkenin sınırlarını koruma doktrinine bağlı ulusal bir ordunun kurulması.

Bütün silahlı kuvvetler ve polis güçlerinin politik süreçlerden uzaklaştırılması, ordunun siyasete dâhil olmasının suç haline gelmesi.

Geçiş sürecinin bütün yapısının akademi ve uzmanların denetiminde ilerlemesi.

Sudan Devleti’nin tüm ekonomik, politik ve güvenlik kararlarında tam egemenliğe sahip olması.’

1964 ve 1985’te iki diktatörlük rejimini devirmenin zengin tecrübesini arkasında bulunduran Sudanlı devrimcilerin ısrarlı kavgasını görüyor, kendi kavgamız kabul ediyor ve zafere olan inancımızla selamlıyoruz.”

Açıklama sonrasında “Yaşasın halkların antiemperyalist birliği!”, “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi” sloganları atıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …