Farplas’ta işçiler direniyor

Farplas Otomotiv fabrikasında işçiler, sendikalaşma haklarının gaspedilmesi ve 150 işçinin işten çıkarılması nedeniyle günlerdir direniyorlar. Fabrika işgali de gerçekleştiren işçiler, gözaltılara rağmen fabrika önünden ayrılmıyorlar.

Kocaeli-Dilovası’nda bulunan fabrikada işçiler, bir süredir sendikal örgütlenme mücadelesi yürütüyorlar. İşçiler, Birleşik Metal-İş sendikasının üye çoğunluğunu sağladığını, bu durumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da onaylandığını, bunun üzerine Farplas yönetiminin 150 işçiyi işten çıkartarak sendikanın önüne geçmeye çalıştığını anlatıyorlar.

Farplas’ta patron, işçileri farklı işkollarına dağıtma yöntemini kullanarak sendikalaşmayı önlemek istiyor. Aynı tezgahta çalışan işçiler, farklı şirketlerde, farklı işkollarında gösteriliyor. Ana şirkete bağlı 8 taşeron şirket, kağıt üzerinde 4 ayrı işkolunda faaliyet gösteriyor. İşçiler sendikalaşma konusunda belli bir yol aldığında ise, taşeron şirket işçi çıkartarak bunu engelliyor. Böylece Farplas patronu da aklanmış oluyor.

İşçiler yine aynı ayak oyunu ile karşılaşıp bir de 150 arkadaşlarının işten çıkartıldığını öğrenince direnişe geçtiler. Üstelik bu işçiler “hırsızlık” maddesiyle işten çıkartılmış ve 19’ar bin lira para cezası kesilmiş! Tazminatları ödememek için, işçilere “hırsız” damgası vuruluyor.

Bu koşullarda işçiler, 30 Ocak akşamı kendilerini fabrikaya kilitlediler ve geceyi fabrikanın içinde geçirdiler. Sabah saatlerinde polis saldırısı başladı. Bunun üzerine ilk önce bazı kadın işçiler çatıya çıktı, ardından diğer işçiler de çıkarak çatıda slogan atmaya başladılar. Saldırı sonucunda 108 işçi gözaltına alındı. İşçiler, polisin kendilerini tekme-tokat dövdüğünü, bir kadın işçinin, hamile olmasına rağmen dayağa maruz kaldığını, ağır hakaretle karşılaştıklarını, yere yatırıldıklarını anlattılar.

Birleşik Metal İş sendikası, Farplas’ta faaliyet gösteren 8 alt şirketin 5’inde çoğunluğu aldıklarını belirtiyor. İşçiler ise, öncelikle patronun sendika ile masaya oturmasını, toplu sözleşme hakkının tanınmasını istiyorlar. Ve sözleşmede, ücret ve ikramiyelerin iyileştirilmesini, çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyorlar. Bu taleplerle direnişi sürdürmede kararlılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …