Nurtepe’de zamlara karşı yürüyüş yapıldı

Başta elektrik zamları olmak üzere, son dönemde yapılan zamları protesto etmek için Nurtepe-Güzeltepe’de eylem gerçekleştirildi. PDD’nin de bileşeni olduğu Emek ve Demokrasi Güçleri, mahallenin içinde yapılan bir yürüyüşün ardından basın açıklaması metnini okudu. Basın metnini kısaltarak yayınlıyoruz:

 

İşçiler, emekçiler, kadınlar ve çocuklar….

Her gün yeni bir zam dalgasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Elektrik, doğalgaz, su faturalarından ev kiralarına, yiyecek ve içecekten giyeceğe, eğitimden kiralara kadar yani iğneden ipliğe en temel insani ihtiyaçlarımız üç beş kat zamlandı. Krizde olan sistem, yükü bizlerin sırtına yıkmaya çalışıyor. Hayat pahalılaşıyor ama bizlerin ücretlerine-maaşlarına yapılan zamlar daha elimize geçmeden zamlar karşısında eriyecek düzeylerde kalıyor. Şatafatlı nutuklarla asgari ücrete yüzde 50 zam yaptıklarını iddia edenleri hayat yalanlamaya devam ediyor.

Devletin resmi kurumları yalan üstüne yalan söylemeye devam ediyorlar. Rakamlarla, istatistiklerle oynayarak bizleri değil kendilerini kandırmaya devam ediyorlar. Yıllık enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK’in enflasyonu yüzde 36 olarak açıklaması bile eskisi kadar rahat hareket edemediklerini gösteriyor. Gerçek enflasyon yüzde 100’lere dayanmış, zamlar başını almış gitmişken yüzde 36 rakamını açıklamasıyla TÜİK başkanı görevden alındı. AKP hükümetinin ortaya attığı Yeni Ekonomik Model’in tüm yükü bizim omuzlarımıza yıkılmaya çalışılıyor. Kasım ayında doların 18 lira civarına fırlaması ve ardından 14 liraya düşmesini büyük bir başarı hikayesine çevirmek isteyen AKP hükümeti bize “ya açlıktan ölün ya da buna razı olun” diyor. Artık yeter! İnsanca yaşamak istiyoruz!

İşçi ve emekçilerin ücretleri daha eline geçmeden erirken, çalışma saatleri 14-16 saatlere çıkıyor. Daha az işçiyi sonuna kadar sömürerek, daha çok ürün istiyorlar. Buna itiraz edildiğinde ise dışarıda bekleyen milyonlarca işsizi koz olarak kullanıyorlar. Örgütlenme, sendika ve hak arama diyen kim olursa kapı önüne koyuyor patronlar. Krizden kaynaklı birçok işletme kapanırken, büyük burjuvazi sömürmeye devam ediyor. İşsizler ordusuna her gün binlerce insan ekleniyor….

Esnaflar ve küçük işletmeler, vergilerini, kiralarını ödeyemez durumda ve kapanma ile karşı karşıya iken, son yapılan elektrik-doğalgaz zamları ile birlikte yaşayamaz duruma getirildiler. 2022’deki ilk faturalar artık bir öncekinin üç-beş katına çıkmış durumda.

Anneler ve babalar okula gönderdikleri çocukların cebine harçlık koyamıyorlar. Bir simit yemek dahi lüks oldu. Kırtasiye-kitap masrafları katlandı. Zaten devletin velilerin üstüne yıktığı temizlik-badana-hijyen giderleri katlandı. Üniversiteli öğrencilerin birçoğu okuyabilmek için çalışmak zorunda kalıyorlar. Ev yurt kiraları çok yükseldiği için barınamıyorlar.

Emeklilerin eline geçen maaş belirledikleri asgari ücretin çok altında kaldı. Birçok emekli ek iş yaparak geçimini sürdürmenin telaşında.

Neredeyse her tarafta eylemler ve direnişler sürüyor. Fabrikalarda direnen işçiler, greve çıkan sağlık emekçileri, emekliler, öğrenciler…

Direnenler haklarını alabiliyorlar! Alıyorlar! Alacaklar!

“Biz bu faturaları ödemek istemiyoruz”, “Krizin faturasını çıkaranlar ödesin” diyoruz.

Kazanmanın yolu da birlikte hareket etmekten geçiyor… bizim seçimimiz net!  ya mücadele edip haklarımızı alacağız ya da böyle yaşamaya devam edeceğiz.

İnsanca ve onurlu bir yaşamın yolu da haklarımızın mücadelesini birlikte yürütmekten geçiyor.

Zamlar geri alınsın!

Krizin faturası burjuvaziye!

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Yapılan tüm zamlar geri çekilsin!

Doğalgaz, elektir, su, iletişim vb. insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılansın!

Maaşlar gerçek enflasyon oranında her ay güncellensin!

Sağlık, eğitim, ulaşım ücretsiz yapılsın!

Herkese nitelikli ve sağlıklı koşullarda barınma hakkı sağlansın!

Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!

İşten atmalar yasaklansın, Günlük çalışma saati 6 saate, haftalık çalışma 30 saate düşürülsün!

 

Nurtepe Emek ve Demokrasi Güçleri

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …