Hapishanelerden yeni cenazeler çıkıyor! HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME TERKEDİLİYOR

Ağır hasta tutsak Turgay Deniz 2 Şubat günü Metris Hapishanesi’nde yaşamını yitirdi. Ağır tüberküloz hastası olan Deniz, 12 yıldır tüple yaşamasına rağmen tahliye edilmedi. 2018’de tutuklanan ve tahliye olan Deniz, Şubat 2021’de tekrar tutuklandı. Ciğerleri işlevini yitiren Turgay Deniz’in durumu ağırlaşınca Yedikule Göğüs Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yaşamını yitiren Deniz’in ailesine dahi haber verme gereği duyulmadı. Hastaneye kaldırılmasının ardından aileye “tahliye ettik” diye haber veren cezaevi yönetimi, ölümünü gizlemeye çalıştı. Aile ancak durumu hastaneye gittikten sonra öğrenebildi. Ocak ayında acil tahliye edilmesi gereken tutuklular arasında ismi yer alıyordu.

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 22 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulan Ramazan Turan’ın nasıl öldüğüne dair ise net bir açıklama yapılmıyor. 70 yaşında olan ve gizli tanık ifadeleriyle 2011’de “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Turan, 2013’te tutuklanmış ve iki yıl sonra tahliye edilmişti. Cezası örgüt üyeliğine çevrilen Turan, Aralık 2021’de tekrar tutuklandı. 22 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulan Ramazan Turan’ın, 21 Ocak günü kalp krizinden öldüğü açıklandı. Cenazesini gömmek için belediyeden araç talep eden aileye araç verilmedi. Cenazesi de yoğun bir polis ablukası altında gömüldü.

25 yıl hapis cezasına çarptırılan ve yüzde 78 engelli raporu bulunan Nurettin Başaran’ın ise bacakları çürüdü. Tutuklanmadan önce trafik kazası geçiren ve iki ayağı tutmayan Başaran’ın tahliye talepleri de reddedildi. Başaran tekerlekli sandalyeye bağlı olarak Siverek Hapishanesi’nde tutulmaya devam ediyor.

Hasta tutsakların tedavisinin ve tahliyesinin engellenmesi saldırısı, cezaevlerinde tutsakları katletme aracına dönüştürülmüş durumda. Çoğu kez ağır hastalara bile Adli Tıp Kurumu “cezaevinde kalamaz” raporu vermiyor; bu raporu alan az sayıda tutsak ise, rapora rağmen tahliye edilmiyor.

2021 yılı içinde 60’a yakın hasta tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirdi. Bir kısmı ise ancak ölüm aşamasına geldiğinde tahliye edildi. 2021 sonu itibarıyla 1605 hasta tutsak vardı ve bunların 600’den fazlasının cezaevinde kalması sakıncalı olduğu raporlara yansıdı. 2022’nin başı itibarıyla hasta tutsakların durumu gündem olmaya devam ediyor. Aysel Tuğluk, Ali Osman Köse başta olmak üzere “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliyeler engelleniyor.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için eylemler ise devam ediyor. TAYAD, TDİ, İHD, TİHV ve tutsak aileleri, avukatlar eylemler yaparak duruma dikkat çekti. Henüz tedavi şansları varken tutsakların tahliye edilmesi gerektiği vurgulanan eylemlere, son dönemde polis saldırısı yoğunlaşmış durumda. Eylemlerde onlarca kişi gözaltına alındı ve haklarında davalar açıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …