Gazi Mahallesi’nde katliam ve direnişin 27. yıl anması yapıldı

Gazi Katliamı ve Direnişi, 12 Mart 1995 günü Gazi Mahallesi’nde bir kahveye ateş açılması ve bir Alevi dedenin ölmesi üzerine başlamıştı. Doğrudan devlet tarafından düzenlenen bu katliama karşı, 12-15 Mart günlerinde devrimci ve  komünistlerin önderliğinde büyük bir direniş gerçekleştirildi; bu direniş boyunca Gazi ve Ümraniye’de 22 kişi katledildi.

Bu katliam ve direnişin 27. yıldönümünde, Gazi Mahallesi’nde anma yapıldı. 12 Mart günü yoğun kar yağışı, soğuk ve polis ablukasına rağmen, son dönemlerin en kalabalık ve sahiplenici eylemi gerçekleşti. Gazi Cemevi önünde toplanan kitle 13.00’da yürüyüşe başladı. Yürüyüşte Alevi kurumları ve şehit aileleri “Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” pankartı açtı. TAYAD’lı aileler ve 12 Mart Platformu “Gazi’de düşene dövüşene bin selam! Gazi ve Ümraniye şehitleri ölümsüzdür!” pankartıyla yürüdü. Pankartta, 12 Mart Platformu’nda yeralan kurumların imzaları vardı. Pankartın arkasında ise kurumlar kendi flama ve dövizleriyle kortej oluşturdu. Yürüyüş boyunca “Gazi’de düşene dövüşene bin selam”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı. Özellikle “Katil devlet hesap verecek” sloganın atılmasının ardından devlet kitleye saldırma tehditlerinde bulundu. Ancak bu tehditlere rağmen sloganlar daha gür atıldı. Katliamın gerçekleştirildiği PTT önünde saygı duruşu yapıldı. Ardından mezarlığa yüründü. Mezarlıkta da saygı duruşu ve basın açıklamasının okunmasının ardından eylem bitirildi.

12 Mart öncesi 12 Mart Platformu yoğun bir çalışma yaptı. Afişlemeler ve bildiri dağıtımları yapıldı, anons araçlarıyla kitleler eyleme çağrıldı. Bu çalışmalar sırasında ESP’den ve Partizan’dan gözaltına alınanlar oldu. Proleter Devrimci Duruş okurları da başta Gazi Mahallesi olmak üzere İstanbul’da Gazi afişlemeleri ve stickerlarını yaptı. 12 Mart Platformu’nun bildirilerini semtlerde dağıttı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …