Newroz kutlamaları kitlesel ve coşkuluydu

Bu yılki Newroz kutlamaları 72 kentte yaygın bir biçimde örgütlendi. HDP ve DBP’nin “Dem Dema Serkeftine” (Şimdi Kazanma Zamanı) şiarıyla örgütlenen Newroz kutlamaları, kitlesel ve coşkuluydu. Özellikle final mitinginin yapıldığı Amed Newrozu’ndaki kitlesellik dikkat çekti. İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Hakkari, Batman, Van, Iğdır, Adana, Mersin, Siirt’teki Newroz’larda alanlarda coşku hakimdi. İstanbul’da devletin özellikle dayattığı Yenikapı miting alanının kullanılmış olması ise önemli bir eksiklikti.

Kitleler Newroz alanlarına coşkuyla akarken, devlet bu katılımı engellemek için saldırılar gerçekleştirdi. İstanbul, Diyarbakır ve Hakkari’deki Newroz’larda miting öncesi ve sonrası polis saldırıları ve gözaltılar gerçekleşti. Amed’de polis miting alanına girmek isteyen kitleye saldırınca, kitle taşlarla karşılık verdi. Polis saldırısının püskürtülmesinin ardından alana girildi. İstanbul’daki mitingde ise devlet Partizan kortejinin flamalarını bahane ederek alana almamaya çalıştı. Kortejin kararlı tutumu sayesinde polis geri adım atmak zorunda kaldı. İstanbul’da gözaltına alınan 84 kişi, sonradan serbest bırakıldı. Mitinglere kitlesel katılımlar, alanı daraltan polis bariyerlerini de zorladı; sonuçta bariyerler kaldırıldı.

Kar ve soğuğa rağmen bu yoğun katılım, devletin her türden baskısına, Kürt halkı üzerindeki saldırı politikalarına ve son dönemde giderek daha canyakıcı hale gelen ekonomik krize karşı kitlelerin biriken öfkesinin ifadesiydi. Miting alanında yapılan konuşmalar ise yine seçim odaklıydı. Kitlelerin biriken öfkesi patlama aşamasına gelmesine rağmen, seçimlere kadar bekleme, öfkeyi sandıklara hapsetme politikası, konuşmalara hakim oldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …