Silivri 5 No’lu Hapishane’de işkence ve ölüm

Silivri 5 No’lu Hapishane’de, tutsaklara yapılan işkence sonucunda Ferhan Yılmaz hayatını kaybetti, Hasan Kasan ise yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Ailelerin verdiği bilgiye göre, 6 Nisan günü hapishanede işkence ve şiddet başladı. 60 gardiyan koğuşlara girerek işkence yaptı, tehdit etti ve kendilerini öldürmelerini istedi. Bu işkenceler sonucunda bazı mahkumlar intihar etti. Haber, 10 Nisan günü Silivri Ceza İnfaz Kurumu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakıma alınan, ardından öldüğü belirtilen Ferhan Yılmaz üzerinden basına yansıdı.

Tahliye olmasına iki gün kala “kalp krizi”nden öldüğü söylenen Ferhan Yılmaz’ın ailesi ise, Yılmaz’ın vücudunda ve yüzünde ağır işkence izlerinin olduğunu belirttiler.

Bir mahpus yakını ise, akrabasıyla yaptığı görüşmede kendisine işkencenin bütün detaylarıyla anlatıldığını söyledi. Buna göre 6 Nisan günü sayım sırasında gardiyanlar bir tutukluya tokat atıp hakaret ediyorlar, buna itiraz etmeleri üzerine bütün mahkumlar saldırıya uğruyor; dayak yiyorlar, sakalları yolunuyor, botlarla kafalarına basılıyor, “yumuşak oda” adı verilen işkence odasına alınıyorlar, burada sistemli biçimde işkenceye maruz kalıyor ve ip verilerek intihara zorlanıyorlar. Bulundukları yerde yatak olmadığını, pisliğin içinde yatırıldıklarını, 50 kişilik yerde 70 kişi tutulduğunu belirten mahpus, bazı arkadaşlarıyla birlikte, bu işkenceler karşısında intihar etmeye karar verdiklerini söylüyor.

Bu görüşme ve ölüm haberlerinin duyulması üzerine mahpus yakınları hapishane önüne giderek yakınlarından haber almaya çalışıyorlar. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve “işkenceyle ölümleri durdurun” dedi.

Cezaevlerinde işkence artık sistematik ve yaygın bir halde uygulanıyor. Hemen bütün cezaevlerinden bu yönde haberler geliyor. Sadece yılbaşından bu yana, cezaevlerinden yüzlerce işkence haberi geldiği söyleniyor. AKP yönetimi, içeride-dışarıda her alanda işkence ve baskıyı artırmaya çalışıyor. Bu saldırılara karşı çok daha güçlü bir mücadeleyi yükseltmek gerekiyor. Başta hasta tutsaklar olmak üzere “tutsaklara özgürlük” şiarıyla kampanyalar başlatmak ve kitleleri cezaevlerindeki saldırılara duyarlı kılmak gerekiyor.

İşkence insanlık suçudur!

İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …