Emekliler miting yaptı: “SARAYA DEĞİL EMEKLİLERE BÜTÇE”

Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) ve Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) çağrısıyla, Ankara’da Anıtpark’ta kitlesel bir miting gerçekleşti.

Emekli sendikaları talepleri için 15 Nisan günü farklı bölgelerden (Hopa’dan Karadeniz kolu, İzmir’den Ege kolu, İstanbul-Kadıköy’den Marmara Kolu, Adana, Mersin ve Antalya’dan Akdeniz kolu, Kayseri’den İç Anadolu kolu) Ankara’ya yürüdüler. Yürüyüşlerin başlangıç noktalarında basın açıklamaları yapıldı. Ve 16 Nisan günü mitingin yapılacağı Ankara Anıtpark’ta toplandılar.

Ankara’da onları büyük bir emekli kitlesi karşıladı. Böylece emeklilerin mücadelesinde önemli bir dönemece imza attılar. Uzun yıllardan sonra, tarihe geçecek bir miting gerçekleştirdiler. Ayrıca emekli sendikaların örgütlediği İlk birleşik eylem olması ve emekli sendikalarının birleşmesinin önünü açması bakımından da anlamı büyüktü.

Saygı duruşuyla başlayan programa coşkuyla atılan sloganlar eşlik etti. Emekliler taleplerini haykırdılar. En çok attıkları slogan ise “Saraya değil emeklilere bütçe ” oldu.

Kürsüden ilk sözü Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz aldı ve buradan yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Biz emekliler, yaşlılar toplumsal yaşamın önemli bir parçasıyız toplumun vicdanıyız. Eşitlikten özgürlükten barıştan hukuk devletinden adaletten yanayız.

Bugün var olan bütün değer ve hizmetleri beyni ve bedeniyle çalışarak var eden biz emekliler, biriktirdiğimiz bilgi beceri deneyimleri gelecek kuşaklara taşıyan, geleceğin yaratılmasına hizmet eden insanlarız. Bütçede yok sayılmayı, yoksulluğu, ayrımcılığı eşitsizliği hak etmiyoruz! Bizler birilerini zengin etmek için sözde reformla ekonomik sağlık sosyal haklarımızı kaybettik, muhtaç duruma düşürüldük. Yoksulluk şiddeti, insanlarımızın onuru kırıyor, bunalıma sokuyor, içten içe çürütüyor. Demans alzheimer hastalarının sayısında patlama yaşanıyor. Açlık sınırının altındaki aylıklar kiraya faturalara gıda ihtiyacına yetmiyor. Aylıkların yüzde 42 si vergilere gidiyor. İçtiğimiz her yudumda, bastığımız her düğmede dolaylı vergi ödüyoruz. Banka kredileri, kredi kartları yaşamımızı esir almış durumda. ”

Daha sonra Tüm Emekli-Sen Başkanı Zeynel Abidin Ergen kürsüye çıkarak emekli kitlesine şöyle seslendi:

“Yaşımıza uygun beslenmek istiyoruz. Ayda bir kaç kez de olsa evimize et girsin istiyoruz. Arada sırada da olsa tiyatroya gitmek istiyoruz. Kitap, dergi, gazete okumak istiyoruz. Sendika inadımız bundandır. İnsanca yaşamak içindir… Maaşlardaki düşüşe neden olan reformlarınız sizin olsun. Emeklilerle uğraşmayın, elinizi cebimizden çekin. Halk ekmek noktaları emeklilerin buluşma noktası oldu. Bu utanç emeklinin değil emekliyi bu hale düşürenlerindir… Ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol açacağız.”

Sendika başkanlarının konuşmasından sonra sahneye Mersin’den gelen müzik grubu çıktı ve coşkulu sesleriyle emeklilerin çektiği halaylara ortak oldular.

Ankara’dan tüm ülkeye seslerini duyuran ve 13 milyon 650 bin emeklinin sesi olan binlerce kişi, disiplinli bir şekilde dağıldı.

 

Emekliler taleplerini şöyle sıraladılar:

  • Emekli aylığı en az 5200 TL olmalı ve 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, emekli aylıklarına en az %60 oranında artış yapılmalıdır.
  • Yılda 2 kez verilen ikramiye miktarı 4’e çıkarılmalı ve bir maaş tutarında olmalıdır.
  • Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları kaldırılmalı, tamamen ücretsiz olmalıdır.
  • Yılbaşından bu yana başta elektrik, doğalgaz ve akaryakıt olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalıdır.
  • Emekli sendikalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …