1 Mayıs’ta Taksim’deydik

Günler öncesinden “Taksim 1 Mayıs alanıdır” diyerek Taksim’de olacağımızı ilan ettik, ajitasyon-propaganda faaliyetleri yürüttük. Günü geldi, yine Taksim’deydik.

Yıllardır Taksim 1 Mayıs’larından dolayı deneyim sahibiyiz. Eylem için belirlenen yerler tutulmuş olabiliyor, dahası 10 dakika önce uygun olan yer 10 dakika sonra polis yığınağına dönüşüyor. Dolayısıyla belirlenen yerler, yapılan planlar boşa düşebiliyor. Zayıf bir yeri, bir boşluğu değerlendirerek, inisiyatif koyarak yaptığımız çok eylem oldu.

Önceden nerede yapacağımıza dair keşif yapmıştık. Üç-dört nokta belirlememize rağmen, gününde yeniden keşif yapmak için Mecidiyeköy-Taksim güzergahını yeniden taradık. Her yer tutulmuştu, bazı yerler abluka altındaydı. Taksim’e yaklaştıkça polis ablukası artıyordu. Sabahın 9.30’unda polis telsizleri gözaltılardan bahsediyordu.

Belirlediğimiz noktada yoldaşlarla buluştuk. Kontrollü bir şekilde eylem yapacağımız yere gittik. Caddeye inip pankartımızı açtık. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bıjı Yek Gulan”, “Taksim 1 Mayıs Alanıdır Engellenemez”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganlarını atıp kısa bir konuşmadan sonra pankartımızı asarak ara sokaklara çekildik.

Bir süre sonra farklı iki noktadan daha caddeye çıkarak aynı şekilde pankartımızı astık.

Sonuç olarak, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu, sahipsiz olmadığını bir kez daha hatırlatmış olduk. Taksim’i unutturmaya çalışanlara inat Taksim’i unutturmayacağımızı gösterdik.

Osmanbey

 Osmanbey

 Şişli

1 Mayıs’a hazırlanırken…

1 Mayıs çalışmalarımız, Mart ayı sonundan itibaren başladı. İnternet sitemizden yazdığımız yazılarda, çıkardığımız bildirilerde ve içinde yer aldığımız platformlarda, 1 Mayıs günü Taksim’de olacağımızı açıkladık, bunun nedenlerini ve önemini anlattık.

İstanbul’da Maltepe sahiline dolgu ile miting alanı yapıldığı zaman, TMMOB bunu “kent suçu” olarak tanımlamıştı. DİSK ise, 2018 yılında Maltepe’de 1 Mayıs mitingi yapmasının ardından, 2019 1 Mayısı hazırlıkları sırasında “Bir daha Maltepe’ye gitmeyeceğiz. Maltepe ‘kırmızı çizgimizdir’ açıklamasını yapmıştı. Buna rağmen konfederasyonlar, bazı devrimci kurumlar ve reformist partiler ile birlikte, devletin icazetiyle verilen Maltepe miting alanında 1 Mayıs’ı kutlama kararı aldılar.

Kitlelere dönük yaygın ajitasyon ve propaganda faaliyeti ile bu durumu ve Taksim’e çıkma kararlılığımızı en geniş kesimlere ulaştırmaya çalıştık. Afişlerimiz, stickerlarımız İstanbul’un neredeyse bütün ilçelerinde ve merkezi yerlerde görüldü. Esenyurt, Avcılar, Sefaköy, İkitelli, Sarıgazi, Gülsuyu, Taksim, Beşiktaş, Kadıköy, Mecidiyeköy, Okmeydanı, Nurtepe, Gazi, 1 Mayıs mahalesi vb yerlere asıldı. Emekçi semtlerde, pazar yerlerinde bildirilerimizi dağıttık. Dergi dağıttığımız bölgelerde bildirilerimizi de kitlelere ulaştırdık. Ayrıca Avrupa ve Anadolu yakası E-5 yolunun bir çok noktasına büyük-boy ozalitler astık.

Bunlara da bakabilirsiniz

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …