Emperyalist Fransa’yı sarsan 15 gün

Dünyamız insanlığının, emperyalist-kapitalist barbarlığın sürdürdüğü savaş eşliğinde bir kez daha açlık, sefalet ve yokoluşla karşı karşıya bırakıldığı günler içinde kutlandı bu 1 Mayıs Paris’te.

Savaş ekonomisinin acı faturası tüm ağırlığı ile halka kesildi. Temel ihtiyaç ürünlerine yüzde yüzlere varan zamlarla, halklar daha fazla yoksulluğa sürüklendi. Benzin fiyatları 2 euronun üzerine çıkarken, pazarlarda sebze ve meyve fiyatları iki katından fazla yükseldi, yağ gibi temel gıda ürünleri, tezgahlarda var olmasına rağmen, yüzde yüzellilere varan zamlarla satılıyor. Ayçiçek yağı, Carrefour gibi büyük mağazalarda, tezgahlarda fahiş fiyatla yerini bulurken, kimi yoksul semtlerde küçük marketlerde bulunmayabiliyor.

Yaşamın bu kadar zorluklarıyla karşı karşıya kalan işçi ve emekçiler, tepkilerini sokağa çıkarak protestolarla dillendirdiler.

1 Mayıs’tan 15 gün önce yapılan seçimlerde katılımın sadece yüzde 55’te kalması da bu tepkinin ifadesiydi. Seçimlerin ilk turunda, “sol”u temsil eden Melechon’un partisi kaybedince, iki sağcı parti karşı karşıya kaldı. Bir tarafta aşırı sağcı Marie Le Pen’in partisi, diğer tarafta geçen dönem yürüttüğü politikalarla, özelde Sarı Yelekliler’in öncülerinden taşra çiftçilerinin yoğun tepkisiyle gündemden düşmeyen, liberallerin temsilcisi, militarist politikalarıyla öne çıkan Cumhurbaşkanı Macron’un partisi… Tüm toplumsal tepkilere rağmen Macron yeniden seçilerek, 2. dönem hükümeti temsil etme hakkı kazandı.

Seçimin ardından Macron’un ilk açıklamaları, emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesi ve yürütülen politikaların sürdürülmesi oldu.

Durum böyle olunca, CGT (Fransa’nın en büyük işçi sendika konfederasyonu) Başkanı Philip Martinez, bu yılki 1 Mayıs’ı, emperyalist-kapitalist sermayenin Macron gibi yürütücülerine karşı zaten hareket halinde olan karşıt tüm güçlerin mücadele ve gözdağı gününe dönüştürülmesi gerektiği açıklamasını yaptı.

Bu süreç, biz göçmenler bakımından da önem taşıyordu. Hükümetin olumsuz tüm ağır yükü ve acısını taşıyan göçmenler, zaten yüksek olan ev kiralarının daha da yükselmesi, temel gıdaların zamlanması, sosyal hakların bir çoğunun kısıtlanması ya da kaldırılması, üstüne üstlük bir de işten çıkarılma ya da sağlıksız-denetimsiz koşullarda düşük ücretlerle çalışma gibi bir tablo ile karşı karşıya kaldılar.

1 Mayıs 2022’de sendika ve diğer kurumların yanında yer alarak alanlara çıktık. Bu anlamda, 1 Mayıs’ın direniş, kavga ve mücadele günü olduğu, bizlerin de alanları doldurmamız gerektiği bilinciyle çağrılar yaptık, bu şekilde 1 Mayıs’a hazırlandık. CGT, FO ve Solidaires sendikaları eşliğinde, anti emperyalist-kapitalist göçmen işçi ve emekçi güçlerden oluşan yüzbinlerce insan, Paris ve diğer büyük şehirlerin 250 alanında, meydanları doldurdu. Üstelik, daha önceki yıllarda karnaval şeklinde geçirilen 1 Mayıs günlerinden uzak bir duruş vardı; tepkiler çok yoğundu.

Paris’teki kutlamalara 50 bin civarında katılım oldu. 5-6 km güzergahı 3 saatte tamamlayan ya da yarıda dönen kortejlerle geç saatlere kadar sürdü. Binlerce polisin yığınak yaptığı güzergah boyunca, içinde daha çok gençlerin yeraldığı anti-kapitalist kortej, yer yer polisle çatışmalar yaşayarak, barikatlar kurarak, ateş yakarak, sermayenin temsilcisi kurumlardan bir çok banka ve sigorta şirketini tahrip ederek tepkilerini koydular; Macron’u istifaya çağırdılar.

Savaş karşıtı, özelde de Macron hükümetini protesto eden pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitle Ulus Meydanı’na varmakta güçlük çekti.

Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumların oluşturduğu 1 Mayıs Platformu (Öncü Partizan, DHP, Bir-Kar, Partizan, CDKF, ACTIT, ADHK, ODAK, PDD, ATiK Fransa), 1 Mayıs çalışmalarını birlikte yürütme ve 1 Mayıs’a birlikte katılma kararı aldı. “Sınıfsal sömürüye, emperyalist işgal ve savaşlara, ırkçılığa, zamlara ve tüm hak gasplarına karşı 1 MAYIS’TA ALANLARA” yazılı ve “Republique Meydanı”nda yapılacak eyleme çağıran afişler çıkartıp, dört bir yana astılar. PDD okurları ayrıca, PDD imzalı, Türkçe, Kürtçe ve Fransızca olarak 1 Mayıs’a çağıran afişleri pek çok yere duvarlara yapıştırdı.

1 Mayıs Platformu, Republique Meydanı’nda sabahın ilk saatlerinden itibaren toplandı. Burada asılan pankart ve flamalar eşliğinde okunan mesajlar ve bizi bekleyen sorunlar anlatıldı. Çekilen halay ve atılan sloganlar etrafında geçen yürüyüş genel anlamda sorunsuz bitirildi.

Fransa PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …