TPI Composite direnişi kazanımla bitti

ABD’li TPI Composite fabrikalarında üretimi durduran işçilerin direnişi 22 Temmuz günü kazanımla bitti. İzmir’de Menemen ve Çiğli-Sasalı’da bulunan fabrikalarda çalışan yaklaşık 3 bin 600 işçinin 16 günlük direnişinin ardından; işçilerin işten atılan 200 işçinin geri alınması, yüzde 15 zam, ihtarnamelerin iptal edilmesi ve eylem boyunca çalışılmayan günler için ücret kesintisi yapılmaması talepleri kabul edildi.

“Bize ekmek yoksa size pasta yok”

Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda, işçiler yüksek enflasyon karşısında ücret artışı ile birlikte ikramiye ve sosyal hakların düzeltilmesi talebiyle 6 Temmuz’da iş bırakma eylemi başlattılar. Fabrika bahçesinde protesto gösterilerinin de yapıldığı üç günlük direnişte sıkça “Bize ekmek yoksa size pasta yok” sloganının atılması dikkat çekiciydi. Bu slogan, 1789 yılında Fransız Devrimi’nin sembolü olan slogandı. “Ekmek istiyoruz” diye sokaklarda yürüyüş yapan kitlelere Fransız İmparatoriçesi “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” diyerek alay etmiş, bunun bedelini de devrim sonrasında idama mahkum edilerek ödemişti.

Eylemler üzerine şirket, bayramdan bir gün önce 100 işçiyi işten çıkardı. Araya bayram tatili girmesine ve fabrikaların kapalı olmasına rağmen işçiler eylemlerini sürdürdü. Sonrasında iki fabrikanın ortak kararıyla üretim durduruldu. Bu süreçte işten çıkartılan işçi sayısı 200’e ulaştı.

İşçiler direniş sırasında sadece patrona karşı değil, sendika ağalarına karşı da direnmek gerektiğini öğrendiler. Patronla yapılan görüşmelere TPI temsilcilerinin alınmaması büyük tepki topladı. İşçiler, sendikanın kendileri dışında bir anlaşma imzalamaması için, her aşamada görüşmeleri yakından takip etti, sonuç kesinleşinceye kadar işbaşı yapmadı. Direniş boyunca ortada görünmeyen ve kendilerini kaderlerine terkeden sendika genel başkanı ve yardımcısının, direniş karşısında patronun pes etmesinin ardından ortaya çıkmasına da tepki gösterdiler. 22 Temmuz günü ise, tüm talepleri kabul edilmiş olarak işbaşı yaptılar.

TPI Composite şirketi 2012 yılında Sasalı’da 1200 işçi ile ilk fabrikasını kurdu. Ardından 2016’da Menemen’de ikinci fabrika kuruldu. Fabrikalar, rüzgar enerjisi üreten tribünler için kanat üretimi yapıyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …