Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!

Hapishanelerde göz göre göre insanlar katlediliyor. İHD raporuna göre cezaevlerinde 1512 hasta tutsak bulunuyor; bunların 65’inin durumu ağır. Hasta tutsakların yüzlercesi, hayatını tek başına sürdüremeyecek durumda. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, hafıza kayıpları nedeniyle bulunduğu yeri ve durumu algılayamayan yüzlerce hasta tutsak, devletin intikam politikaları nedeniyle içeride kalmaya devam ediyor ve doğrudan ölüme terkediliyor.

Sadece 2021 yılında 52 hasta tutsak, hapishanede yaşamını yitirdi.

19 Ağustos’ta Urfa T Tipi Hapishanesi’nde ağır hasta tutsak Bazo Yılmaz katledildi. Ağır hastalığına rağmen Adli Tıp Kurumu “cezaevinde kalabilir” raporu vermişti. DTK üyesi olduğu gerekçesiyle 2016’da tutuklanan Yılmaz, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği yapmıştı.

5 yıldır Elazığ Hapishanesi’nde tutulan yüzde 96 engelli İbrahim Yıldırım da “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliye edilmedi. Beyninde ur olan ve sol gözünü kaybeden Yıldırım’ın sağ gözü de yüzde 49 engelliydi. 25 Ağustos’ta tahliye olması gereken Yıldırım 10 Ağustos’ta hapishanede yaşamını yitirdi.

Aysel Tuğluk serbest bırakılmıyor

2016’dan bu yana hapiste olan Aysel Tuğluk, yakalandığı Demans hastalığına rağmen tahliye edilmiyor.

Tuğluk’un hastalığı, bugün artık temel ihtiyaçlarını gideremeyecek kadar ilerlemiş durumda. Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı “cezaevinde kalamaz” raporu da bu durumu kanıtlıyor. Keza AYM, hastalığın daha da ilerleyeceğini tespit ediyor; buna rağmen tahliye kararı verilmiyor.

Üstelik, hastalığı Tuğluk için ayrı bir işkenceye çevriliyor. Temmuz ayı sonunda görülen Kobane Davası duruşmasında, Aysel Tuğluk’un avukatını bile tanıyamadığı; hakimin sorularına “sizi anlayamıyorum, söylediklerinizi hatırlamıyorum” gibi cevaplar verdiği halde, tekrar sorularla sorgulamayı sürdürmeye çalıştılar.

Aynı günlerde, 28 Şubat (1997) darbesi döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan ve darbeyi “demokrasiye balans ayarı yaptık” sözleriyle savunan ve sonrasında hapse atılan Çevik Bir, yine Demans hastalığı nedeniyle tahliye edildi. Çevik Bir, AKP’nin şeriatçı düzenine karşı olsa bile, “devlete hizmet etmiş” olmasının ödülünü alıyordu bu tahliyeyle. Aysel Tuğluk ise, muhalif ve direnişçi bir Kürt kadını olmanın bedelini ödüyor; bilincini her geçen gün biraz daha kaybederken…

Ailelerin eylemine polis saldırısı

İstanbul’da hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınları, Adalet Nöbeti eylemlerinin 23.sü için Mecidiyeköy Meydanı’nda buluştu. Eylemde hapishanelerdeki hak gaspları teşhir edildi, ölüme terkedilen hasta tutsakların durumu anlatıldı. HDP milletvekillerinin de katıldığı eyleme polis saldırdı; çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …