10 Ekim Katliamı’nın 7. yılında eylemler

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da miting için toplanmış kitlenin içinde, IŞİD’in bombalı saldırısı gerçekleşti. Devletin doğrudan müdahil olduğu bu saldırıda, 101 kişi hayatını kaybetti. Katliamın 7. yılında, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bir çok kentte anmalar yapıldı.

Katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te Ankara Garı önüne gitmek isteyen kitleye polis defalarca saldırdı, bibergazı sıktı ve 17 kişi gözaltına alındı. Devlet sadece katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin ve kurum temsilcilerinin Gar önüne geçmesine izin verdi. Bu kitle anmayı gerçekleştirdi.

İstanbul’daki anma saat 19.00’da Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda yapıldı. İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla yapılan anmaya Proleter Devrimci Duruş, Kaldıraç, BDSP, Halkevleri, ESP, Mücadele Birliği, HDP, SEP, SODAP, EHP dövizleriyle ve flamalarıyla katıldı. Eylem öncesi Kadıköy’ün birçok noktası polis tarafından ablukaya alındı. 18.30’dan itibaren İskele Meydanı’nda toplanmaya başlayan kitle “Katil devlet hesap verecek”, “10 Ekim’in hesabını soracağız”, “10 Ekim’i unutma unutturma!”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Bıji bratiya gelan”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları attı. Eylem saat 19’da yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganı atıldı ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak “Yaşıyor” denildi. Eylemde ilk sözü, 10 Ekim’deki patlamada yaşamını yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Deli aldı. Faik Deli, katliamın hemen öncesi yaşananları, katliamdan sonraki saldırıları ve mahkeme sürecini anlatarak katillerin hiçbirinin cezalandırılmadığına vurgu yaptı. Deli, sözlerini “onların direniş bayraklarını sonuna kadar dalgalandırmaya devam edeceğiz” diyerek bitirdi. Ardından bileşenler adına basın açıklaması okundu ve eylem sloganlarla bitirildi. Polis özellikle “Katil devlet hesap verecek” sloganının atıldığı sırada saldırı tehdidinde bulundu ve anons yaptı. Anmaya katılan kitle kararlı bir duruş içindeydi.

İstanbul Beyazıt Meydanı’nda üniversite öğrencileri bir anma eylemi yaptı. Ayrıca Antalya, Sivas, Tarsus, İzmir, Adana, Hopa, Trabzon, Çanakkale, Kocaeli, Bursa, Zonguldak, Eskişehir, Hatay’da anmalar yapıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …