Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

1 Ekim 1949- Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu. Japon ve Amerikan emperyalizmine karşı Çin Komünist Partisi önderliğinde Çin halkı, devrimi gerçekleştirdi. Ancak önderliğin revizyonist bakışaçısı, devrimin demokratik devrimle sınırlı kalmasına, sosyalist inşaya sıçrayamamasına neden oldu.

 

5 Ekim 1934- Asturias Ayaklanması

İspanya’nın bir bölgesi olan Asturias’da maden işçileri, ayaklandılar. Asturias İşçi ve Köylü Cumhuriyeti’ni kurdular. Fas’ta bulunan lejyon komutanı General Franco İspanya’ya gelerek, ayaklanan işçilere vahşice saldırır. İki haftanın sonunda 3 bin kişi ölmüş ve ayaklanma bastırılmıştır.

 

5 Ekim 1972 – Demirdöküm Fabrikası’nda 2500 işçi greve çıktı.

 

6 Ekim 1984- Dev Yol davasından İlyas Has İzmir’de idam edildi.

 

7 Ekim 2015- Şair ve yazar Sennur Sezer öldü.

 

7 Ekim 1988- Tuzla’da TKP-ML TİKKO militanları İ. Hakkı Adalı, Fevzi Yalçın, Kemal Soğukpınar ve Rehan Şen katledildiler.

 

7 Ekim 2008- DHKP militanı Engin Çeber Metris Hapishanesi’nde işkenceyle katledildi.

 

8 Ekim 1980- Kurtuluş davasından Necdet Adalı idam edildi.

 

9 Ekim 1978- Bahçelievler katliamı

Devletin desteklediği sivil faşistler, Ankara’da TİP’li öğrencilerin kaldığı evi bastılar. Baskında 7 öğrenci katledildi. Katillerin arasında Haluk Kırcı, Abdullah Çatlı gibi daha sonra devletin birçok kirli işinde kullandığı sivil faşistlerin de vardı.

 

9 Ekim 1967- Che Guevera kurşuna dizildi

1928 yılında Arjantin’de doğdu. Tıp öğrencisiyken Güney Amerika kıtasında geziye çıktı. Meksika’da siyasal mülteci olarak bulunan Raul ve Fidel Castro’yla tanıştı. Bu tanışıklık Che’yi de Küba’nın kurtarılması mücadelesine ortak etti. Doktor olarak başlayan görevi, devrim süreci ilerledikçe, elde silah dövüşen bir önder konumuna getirdi. Devrimin hem komutanı, hem de teorisyeni oldu.

1956-1959 yılları arasında süren gerilla savaşı Küba’da başarıya ulaştı. Önce Ulusal Banka’nın başına, ardından Sanayi Bakanlığı’na getirildi. Ama o, devrimi bütün Latin Amerika’ya yaymak istiyordu. “Bir devrimcinin görevi devrim yapmaktır” sözlerini pratikte hayata geçirmeye koyuldu.

Sovyetler Birliği’ndeki 20. Kongre’den sonra “barışçıl devrim” tezlerine çıktı. O sıralar Vietnam’da ABD işgaline karşı büyük bir direniş veriliyordu. Che Guevera “bir, iki, üç değil, daha fazla Vietnam” diyerek, hedefi belirledi. Önce Kongo’ya gitti, gerillaları eğitti, onlarla birlikte savaştı. Daha sonra Bolivya’ya geçti. Bolivya Ulusal Hareketi’ni teorik ve askeri yönde eğitti. Burada önemli başarılar da elde etti. Fakat bir muhbirin ihbarı sonucunda gerilla birliğiyle birlikte kuşatıldı, sağ yakalandığı halde yargısız biçimde infaz edildi.

Che Guevera, devrim davasının ve enternasyonal devrimciliğin simgesi oldu.

 

10 Ekim 2015- Ankara’da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından düzenlenen “Barış ve Demokrasi Mitingi”nde IŞİD tarafından yapılan bombalı saldırı sonucu 100’den fazla insan hayatını kaybetti.

 

10 Ekim 1976- İşçi ve emekçilerin yoğun eylem ve direnişleri sonucunda Devlet Güvenlik Mahkemeleri kapatıldı. DGM direnişi, Türkiye işçi sınıfının en önemli politik eylemlerinden biri olarak tarihe geçti.

 

11 Ekim 2005- Şair Atilla İlhan öldü.

 

14 Ekim 1971- Hikmet Kıvılcımlı öldü.

TKP’nin 1923’teki ikinci kongresinde merkez komiteye seçilen Hikmet Kıvılcımlı, 22 yıl cezaevinde kaldı. Kıvılcımlı, işkencede direnişi, inançlarından taviz vermeyen kişiliği ile tarihe mal oldu. 12 Mart sonrası arandığı için gittiği Zagreb’de öldü.

 

15 Ekim 2019- TKP-ML Hareketi’nden uzun yıllar hapis yatan ve ağır işkencelere uğrayan Garbis Altınoğlu öldü.

 

17 Ekim 1889 – Rus yazar Çernişevski öldü. “Nasıl Yapmalı” adlı romanıyla, düşünü kurduğu toplumu anlattı ve eseri dünyaca ünlendi. Lenin de, Çernişevski’den çok etkilendiğini söyleyecekti.

 

18 Ekim 1977- RAF militanları Andreas Baader, Gudrun Ennslin, Jan Carl Raspe ve Irmgard Möller Alman devleti tarafından katledildi.

 

21 Ekim 1984- Kürt şair Cigerxun öldü.

 

22 Ekim 1937- Dersim katliamı

Devletin Mart ayında başlattığı saldırı, Dersim’de direnişle karşılandı. Ordu tam bir vahşetle saldırdı. Onbinlerce Dersimli katledildi, köyleri boşaltıldı, onbinlercesi toprağından, yurdundan kopartılarak sürgüne gönderildi. Devletin amacı, direnişçi ve savaşçı niteliğiyle tanınan Dersim halkını asimile etmek ve tahakküm altına almaktı.

 

24 Ekim 1984- Devrimci Yol Davasından Hıdır Aslan İzmir’de idam edildi.

 

26 Ekim 1980- HDÖ davasından Serdar Soyergin idam edildi.

 

1 Kasım 1954- Fransız sömürgeciliğine karşı Cezayir kurtuluş savaşı başladı.

 

4 Kasım 2015- Şair Gülten Akın öldü

 

9 Kasım 1918- Alman proletaryası ayaklandı.

 

16 Kasım 1973- Yunanistan’da “Albaylar Cuntası”na karşı öğrencilerPoliteknik Üniversite’sini işgal ederek direnişi başlattı.

 

16 Kasım 2000- Ahmet Kaya, Paris’te sürgünde öldü.

 

18 Kasım 1986- NETAŞ’ta 12 Eylül sonrasında işçi sınıfının ilk grevi gerçekleşti.

 

18 Kasım 1937- Dersim katliamının ardından, direnişe önderlik eden Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları asıldı.

 

19 Kasım 1981- Şair Enver Gökçe öldü.

 

19 Kasım 1942- Stalingrad karşı taarruzu başladı

Stalingrad, Sovyet ülkesini işgal eden Nazi ordularının karşısında, Moskova’dan önceki son duraktı. Halk ve Kızılordu, 140 gün boyunca ölümüne savundu bu son mevziyi. Alman ordularının 4 yıl süren ilerleyişini durdurdu. Sonrasında, Kızılordu’nun Berlin’e kadar süren ve faşizmi kendi ininde yokeden görkemli ilerleyişi başladı.

 

20 Kasım 1910- Panco Villa ve Emiliano Zapata’nın önderliğinde Meksika Devrimi başladı

 

21 Kasım 1831- Fransa’nın Lyon kentinde işçiler, “YA ÇALIŞARAK YAŞAMAK YA DA SAVAŞARAK ÖLMEK” sloganıyla ayaklandılar.

 

25 Kasım- Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü

 

29 Kasım 1944- Enver Hoca’nın önderliğinde Arnavutluk Devrimi gerçekleşti.

Bunlara da bakabilirsiniz

EDS: İşçiye, emekliye düşman bir ekonomi programı!

Emekliler Dayanışma Sendikası’nın devletin ekonomik programına karşı yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz. * * * Basına …

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …

Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok! KAZANACAĞIMIZ KOSKOCA BİR DÜNYA VAR!

Yeni bir yıla daha ne yazık ki, savaşla, krizle, açlıkla giriyoruz. 2024 yılının son ayında …