Aysel Tuğluk ve Hüseyin Durmaz tahliye edildi

Aysel Tuğluk, uzun bir mücadelenin sonucunda, 27 Ekim günü nihayet tahliye edildi.

HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk 28 Aralık 2016’da tutuklanmış; 10 yıl hapis cezası almış, ceza gerekçesi olarak Eylül 2014’e kadar Eşbaşkanlığını yaptığı Demokratik Toplum Kongresi’ndeki çalışmaları, katıldığı cenaze törenleri ve basına yaptığı açıklama­lar gösterilmişti.

Hapishanede başlayan hastalığı, annesi Hatun Tuğluk’un 13 Eylül 2017’de yaşamını yitirmesinin ar­dından hız kazandı. Tuğluk, cezaevinden izinli olarak cenaze törenine katılmıştı. Annesi Ankara’da İncek Mezarlığı’na defnedilirken, faşist bir güruh “Buraya terörist cenazesi gömdürmeyiz, gömseniz de çıkartır par­çalarız” diyerek, taşlı sopalı bir saldırı gerçekleştirdi. Bunun üzerine annesi, mezardan çıkartılarak Dersim’e götürüldü ve burada yeniden defnedildi. Tüm bu sürecin içinde olan Tuğluk, annesinin naaşına dönük bu saldırıdan çok etkilendi.

Cezaevinde uzun zamandır yaşadığı sağlık sorunlarının ardından, Kocaeli-Seka Devlet Hastanesi’nde 15 Mart 2021 tarihinde Demans teşhisi konuldu. Ardından Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu bu teşhisi tekrar­ladı ve cezasının infazının ertelenmesi gerektiğini belirtti. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu ise, bu raporun aksi yönünde karar açıkladı; böylece Tuğluk’un tahliyesi engellendi.

Tuğluk, ceza aldığı dosya dışında ayrıca “Kobani davası”nda da yargılandığı süreçte, hastalığından dola­yı ifade veremeyince, mahkeme tam teşekküllü bir hastaneye sevkedilmesine ve rapor hazırlanmasına karar verdi. Bunun üzerine Tuğluk, Şubat 2022’de Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Kurulu’na sevkedildi. Burada hazırlanan rapor, sağlık durumundan çok yargılandığı davaya odaklanmış, bu davadaki “devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma” suçlamasına ilişkin “ceza sorumluluğunun tam olduğu”na hükmetmişti. Avukatlar bu karara itiraz etti, ancak ATK 3. İhtisas Kurulu’nun Haziran 2022’de hazırladığı rapor da aynı şekildeydi. “Cezai sorumluluk taşıdığı” için, “cezaevinde yaşamını idame ettirebileceği” söyleniyordu.

Kobani davası mahkeme heyeti, ATK’nin raporuna dayanarak Ağustos 2022’deki duruşmada Aysel Tuğluk’un ifadesini almaya zorladı. Ortaya çıkan tablo insanlık suçuydu: Aysel Tuğluk’un “Sizi anlayamıyo­rum, ne demek istediğinizi bilmiyorum” sözleri, kayıtlara kara bir leke olarak geçti.

Tüm bu ağır işkence süreçleri sayısız kez teşhir edildi, Tuğluk’un tahliye edilmesi için mücadele verildi. Bu mücadelenin ardından, ATK’nin raporu ile Aysel Tuğluk tahliye edilmek zorunda kalındı.

Mücadele Birliği temsilcisi Hüseyin Durmaz 25 Ekim günü tahliye oldu. İzmir Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevinde kalan kemik iliği kanseri hastası mahpus Hüseyin Durmaz’ın tahliyesi için çok sayıda eylem yapılmıştı. ATK’nın “hayati risk” taşıdığına dair rapor hazırlaması üzerine tahliye gerçekleşti.

Bunlara da bakabilirsiniz

Limter-iş sendikası ve ESP’ye operasyon

9 Mart günü polis ESP, SGDF, ETHA çalışanları ile Limter-İş sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı’nın …

Gazi Direnişi 29. Yılında!

Gazi Direnişi’nin yıldönümünde “Gazi 12 Mart Platformu” 10 Mart 2024 tarihinde Gazi Cemevi’nde bir panel …

Bir “eylem adamı” Talat Sürer– 8 Mart 2020

“Her ölüm erken ölümdür” der şair. Bir yoldaşın ölümü ise hep erkendir. Hele ki, hayal ettiği …