19 yaşındaki genç komünist: ALİ ALGÜL

Kayseri-Sarız’da demokrat bir ailenin çocuğu olarak 1960 yılında dünyaya geldi.

İstanbul’da Kocasinan Lisesi’nde okuduğu yıllarında emekçi kişiliği ile devrimciliği birleştirdi. Halkın Kurtuluşu(HK) saflarında atıldı kavgaya… Bir yandan liseli gençliği örgütlerken, bir yandan da Emek Spor Kulübü ile ilgileniyor, derneklerde çalışıyor, seminerler düzenliyordu. Bahçelievler-Siyavuşpaşa’da arşınlamadığı yer yoktu. Buralarda yetişiyordu geleceğin seçkin komünist adayı.

Ali çocukluğundan beri emekçi bir yapıya sahipti. Terzilik yaptığı için “Terzi Ali” olarak da bilinirdi. Mütevazi, çalışkan, fedakar özellikleriyle işçi ve emekçiler arasında sevilen, sayılan bir devrimci olmuştu kısa sürede. Bölgesinin doğal önderi durumundaydı.

1977’de HK’da yaşanan ayrışmada “devrimci muhalefet”in yanında yer aldı. Bahçelievler bölgesinin tümünü örgütledi, ‘muhalefet’in saflarına kattı. O yüzden HK’nın boy hedefi haline geldi

Ayrılıştan sonraki hızlı gelişimiyle TİKB’nin kurucu kongresi niteliğindeki İleri Militanlar Toplantısı’na(İMT) katıldı. Henüz 19 yaşında genç bir devrimci iken yer aldığı İMT, Ali için de bir atılım, sıçrama dönemi başlattı. O genç yaşında TİKB’nin ilk üyeleri arasında onurlu yerini almıştı.

Artık faaliyetler örgüt düzeyine sıçramış ve derinlik kazanmıştı. HK’nın fiziki imhaya dönük saldırıları da tam bu dönemde başladı. İlk hedef olarak Ali’yi seçmeleri boşuna değildi. Bahçelievler bölge sorumluluğunu üstlenen Ali’nin alanında TİKB’nin gelişimini durdurmak, onun gibi genç, militan kadrolarla TİKB’nin büyümesini engellemekti amaçları. Amaçları gibi yöntemleri de kirliydi. Ali’ye pusu kurup öldürdüler. Tarih; 21 Kasım 1979’du.

Bir ay kadar sonra 45 yaşındaki işçi önderi Hamit Tekin ve ardından İskenderun’da Hacı Köse şehit düşecekti yine HK kurşunlarıyla. Saldırılar öylesine sinsiydi ki, uzun süre bu cinayetlerini üstlenmediler bile. Ta ki 12 Eylül işkencehanelerinde faşizme verdikleri ifadelerde, tüm yaptıkları açığa çıkana dek…

Ali’nin cenazesi için Kayseri’ye yola çıkan arabalar trafik kazası geçirdi ve Ali’nin ağabeyi devrimci-demokrat Musa Algül de bu kazada şehit düştü. Her iki kardeş Kayseri-Sarız’da görkemli bir cenaze töreniyle toprağa verildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …