İşçi direnişlerinin önderi HAMİT TEKİN

Hamit Tekin (Hamido) doğal işçi önderiydi. Yıllarını işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesine vermiş bir proleter devrimci…

1934 yılında doğdu. 1960 ortalarından itibaren gelişen işçi hareketinin önderlerinden biri oldu. Yaşamı, grevden greve, direnişten direnişe koşarak geçti. Girdiği her yerde sınıfı bilinçlendiren, her tür haksızlığa başkaldıran ve çevresini örgütleyip harekete geçirendi. O yüzden tüm patronların “kara listesi”ne geçmesi uzun sürmedi. DİSK’in kuruluşunda aktif olarak rol oynamış, şanlı 15-16 Haziran Direnişi’nin bizzat içinde yer alarak, sınıfın en görkemli eylemlerini yönetmişti.

Mücadeleye ilk atıldığı yıllarda Halkın Kurtuluşu(HK) saflarında yer aldı. 1977 yılında bir grup komünistin HK’ya karşı başlattığı “devrimci muhalefet”in görüşlerini benimsedi, onlarla birlikte hareket etti. Güçlü sınıfsal sezgileriyle Fatih yoldaşa olan derin sevgisi ve hayranlığı safını belirlemede etkili oldu.

İhtilalci komünistlerin daha ilk ayrılışında saflarında önemli bir yer tutan işçi önderlerinden biriydi Hamido. Sınıf içinde kızıl sendikacılığın nüvesi olan Devrimci Sendikal Birlik’ler, (DSB) bu önderlerin varlığıyla şekillendi, gelişti. Hamido, DSB’nin kurucularından oldu.

Onun evinin kapısı, sofrası, her zaman tüm devrimcilere açıktı. Ne yazık ki evinde yatıp, sofrasından ekmek yiyenlerin hain kurşunlarıyla şehit düşecekti. Yine karanlıkta, yine pusuya düşürülerek…

Evinin kömürlüğünde vuruldu kalleşçe, 45 yaşındaki bu yiğit işçi önderi. HK şeflerinin kışkırttığı gençler tarafından katledildi. (9 Aralık 1979)

İşçi sınıfının yetiştirdiği seçkin komünist Hamit Tekin, mücadelemizde daima yaşayacak.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …