İEB Kadıköy’de “Asgari değil insanca yaşam” eylemi yaptı

Asgari ücret görüşmelerinin başladığı ve işçilere-emekçilere yine açlık sınırının altında ücretlerinin tartışıldığı bir süreçte, İşçi Emekçi Birliği bir ay boyunca sürdürdüğü “İnsanca Yaşanacak Ücret” talepli çalışmalarını 17 Aralık’ta Kadıköy’de yaptığı eylemle bitirdi. Saat 17.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda başlayan eylemde “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Asgari değil insanca yaşam”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

Eylemde ilk konuşmayı İBB Ağaç AŞ’den çalışırken yöneticilerin saldırısına uğrayan işçi Bilal Akat yaptı. Akat yaşadığı süreci anlattı; taleplerinin kabul edilmesini istedi ve işçileri-emekçileri direnişiyle dayanışmaya çağırdı. Kitle “Bilal Akat yalnız değildir” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı. HDP milletvekili Musa Piroğlu yaptığı konuşmada asgari ücretin istisna olması gerekirken genel ücret haline geldiğini, işçilerin ve emekçilerin bu durumu kabul etmemesi ve itiraz etmesi gerektiğini söyledi. “Buna karşı sessiz kalmak da onaylamaktır” derken, işçileri ve emekçileri örgütlenmeye çağırdı. Son olarak İEB adına basın açıklaması okundu. Açıklamada asgari ücret masasının işçileri ve emekçileri temsil etmediği ve buradan çıkacak hiçbir kararın işçilerin-emekçilerin talebini karşılayamayacağı; açlık sınırının altında bir ücretin tartışıldığı masanın dağıtılması, bu masada işçilerin ve emekçilerin oturması gerektiği vurgulandı. Temel insani ihtilaçlar olan eğitim, sağlık, barınma haklarının ücretsiz olması, öğrencilerin aç aç okula gittiği bir dönemde günlük bir öğünün ücretsiz karşılanması talepleri sıralandı. İşçiler ve emekçiler örgütlenerek bu çürümüş sistemi alt etmedikçe, kurtuluşun mümkün olmadığı belirtildi. Metnin okunmasının ardından halaylar çekilerek eylem bitirildi. Eyleme Birlik bileşenleri flamaları ve dövizleriyle katıldı.

Yaklaşık bir ay sürdürülen “Asgari değil insanca yaşam” kampanyası süresince Mecidiyeköy, Uzunçayır, Zeytinburnu, Avcılar, Cevizlibağ, Şirinevler metrobüs duraklarında, Terazidere, Haramidere, İMES, Tuzla Tersaneler bölgesi sanayi havzalarında, semt pazarlarında ve mahallelerde bildiriler dağıtıldı.

Ayrıca 6 Aralık’ta Tophane’deki İl Çalışma Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Direnişte olan Ağaç Aş ve Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri’ne 12 Aralık’ta, grevleri cumhurbaşkanlığı talimatıyla yasaklanan ve buna rağmen fiilen greve çıkan Bekaert işçilerine 15 Aralık’ta dayanışma ziyaretleri yapıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs Alanı Taksim’dir!

Proleter Devrimci Duruş okurları 1 Mayıs günü Okmeydanı SSK yakınlarında 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

1 Mayıs Saraçhane’ye de Beşiktaş’a da sığmaz! 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Günler, hatta haftalar öncesinden 2024 1 Mayıs’ında Taksim’e çıkma istemi, diğer yıllara oranla çok daha …

Çorlu tren kazasında karar açıklandı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin …