Bu tokat Kürt halkına atıldı

İstanbul’da Adalet Nöbeti eylemi için yürüyüş düzenlemek isteyen kitleye müdahale eden polis, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye tokat attı. Saldırıya pek çok kesim büyük tepki gösterdi.

Cezaevlerindeki tecritin kaldırılması, hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle, İstanbul’da bir yıldır Adalet Nöbeti eylemi yapılıyor. Bu eylem, 18 Aralık günü Kadıköy’de yapılacak eylemle sonlandırılmak istendi. Polis yürüyüşe müdahale etti. Müdahale sırasında Ferhat Öncü, polislerle tartışırken, bir polis Encü’ye tokat attı. Ardından Encü’nün de aralarında olduğu 69 kişi gözaltına alındı. Olayı görüntüleyen Artı TV muhabiri Mehdi Zeki Kaya da gözaltına alınanlar arasındaydı. Gözaltındakiler, gece geç saatlerde serbest bırakıldı.

Saldırının ardından HDP, 19 Aralık günü Kadıköy ilçe binasında basın açıklaması için çağrı yaptı. Bu çağrı da devletin müdahalesi ile karşılandı. Devlet açıklama için toplanan, Ferhat Encü ile birlikte 35 kişiyi gözaltına aldı. Bir gün önce tokat atan polis yine oradaydı. Bu sırada, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP milletvekilleri polis ablukasına alındı, parti binasına girmelerine izin verilmedi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yaptıkları açıklamalarla saldırılara tepki gösterdiler.

* * *

Ferhat Encü, ailesinin birçok ferdini 2011 yılında gerçekleşen Roboski katliamı sırasında kaybetmişti. Polisin tokatı sadece Encü’ye değil, genel olarak Roboski’de katledilenlere, Kürt halkına, bu kadar ağır saldırılara rağmen direnmeye devam edenlere atılmış bir tokattır.

AKP bir taraftan HDP ile görüşmek üzere heyet gönderirken, diğer taraftan Kürt halkına olan öfkesini, şoven saldırganlığını her fırsatta göstermektedir.

Daha birkaç ay önce, bir polise tokat attı diye HDP milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırırken, HDP il başkanına tokat atan polisin aynı yerde göreve devam etmesi ve Encü tekrar gözaltına alınırken orada olması bu ikiyüzlü politikanın somut ifadesidir.

Kürt halkının direnişi tüm bu ikiyüzlü politikaları da, yapılan her tür saldırıyı da püskürtecek tek unsurdur.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …