Paris şehitlerini uğurladı

23 Aralık günü Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yapılan saldırı sonucunda katledilen yurtseverler için 3 Ocak günü tören düzenlendi. Saldırıda katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın naaşları, Paris’in Villers-le-Belle banliyösünde yapılan görkemli bir törenin ardından memleketlerine uğurlandı.

Hatırlanacağı gibi 23 Aralık günü saldırının yaşandığı ilk saatler ve sonrası günlerde katliamın açığa çıkartılması ve sorumluların yargılanmasını isteyen devrimci, demokrat ve yurtsever binlerce kişi sokaklara çıkmış ve saatlerce Fransız polisinin gazlı-coplu saldırılarına rağmen geri adım atmamış, yetkililerden hesap sormuş, şehitlerine sahip çıkmışlardı. Bu eylemlerde bir konuşmacının “bu sefer 10 yıl önceki gibi olmayacak, her türlü saldırıya cevap verilecek” sözleri, bu direnişe katılanların ortak duygusuydu. Ahmet Kaya Kültür Merkezi (AKKM) her gün geceli-gündüzlü nöbetçiler tarafından açık tutuldu, bu saldırıyla yaratılmak istenen korku ve sindirme politikası geri püskürtüldü. Nihayetinde cenazeler de bu direniş ve sahiplenme duygusu ve görkemiyle uğurlanacaktı.

Günlerdir şehitlerinin yası içinde olan halk, devrimci-demokrat kurumlar ve Fransız dostların konvoyları halinde, omuzlarda salona getirilen cenazeler, “Şehit namırın”, “İntikam” sloganlarıyla, özenle salonun ortasına yerleştirildi. İzdihamın önlenmesi için, salona şehitlerin yakınları, aileler, arkadaşları, Kürdistanlı, Türkiyeli ve Fransız devrimci-demokrat kurum temsilcileri ve basın alındı.

Şehitler nezdinde tüm devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşundan sonra, Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez birer konuşma yaparak saldırıyı kınadılar ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular. Sözleri sıkça “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla desteklendi. Üç şehidin ailelerinin yaptığı konuşmaların ardından, Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da yaptığı konuşmasında, “şehitlerimize söz veriyoruz, Kürdistan ve kadın özgürlük mücadelesini büyüteceğiz. Karanlığı aydınlatacağız. 2023, AKP-MHP faşizminin yenildiği yıl olacak” dedi. Ardından bir çok Kürt kurumunun temsilcisi konuşma yaptı. Sonra törene katılan Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci-demokrat kurumların ortak imzasıyla hazırlanmış olan, olayı kınayan ve şehitleri-mücadeleyi sahiplenen kısa mesajları okundu. Tören şehit Emine Kara’nın bir konuşması ve Mir Perwer’in sinevizyon gösterisiyle devam ederken, dışarıda beklemekte olan binlerce kişi kortej halinde salona alınarak taziyeye katılmaları sağlandı. Gece geç saatlere kadar taziye devam etti. Ardından cenazeler uçakla memleketlerine gönderildi.

Paris PDD

 

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …