Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

1 Ocak 1906- Moskova ayaklanması başladı

 

1 Ocak 1959- Küba devrimi

Fidel Castro önderliğindeki Kübalılar, ABD işbirlikçisi Batista diktatörlüğünü devirerek iktidarı ele geçirdi. Küba devrimi, dünya halkları tarafından coşkuyla karşılanırken, Latin Amerika’yı arka bahçesi olarak gören başta ABD olmak üzere emperyalist kapitalist ülkelerde paniğe yolaçtı.

 

1 Ocak 1949- Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu

1921 yılında kurulan ÇKP, “komünist” adını taşımakla birlikte, gerçekte “köylü devrimcisi” bir çizgiye sahipti ve milli burjuvaziyi destekliyordu. 1949 yılında Mao önderliğindeki ÇKP, Çin devrimini gerçekleştirdi ve Çin’de yeni bir dönem başladı.

 

1 Ocak 1965- Filistin’de silahlı ayaklanma

1948 yılında İsrail tarafından işgal edilen Filistinliler, Arap işbirlikçilerinin pasifist çizgisine karşı örgütlenmeye başladılar. 1 Ocak 1965’te ise Ürdün nehrinin yatağını değiştirmek için İsraillilerin yaptığı tesislere saldırarak ilk ateşi yakmış oldular.

 

4 Ocak 1991- Zonguldak madencilerinin Ankara’ya yürüyüşü

48 bin işçi adına yürütülen TİS sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. 3 Ocak’ta yapılan genel grevin ardından başlayan yürüyüş, Bolu Mengen’de jandarma barikatı tarafından engellendi. Bu yürüyüş ‘89 bahar eylemlerinin zirvesini oluşturdu.

 

5 Ocak 1996- Ümraniye Cezaevi’nde katliam

DHKP-C militanları Rıza Boybaş, Abdülmecit Seçkin ve Orhan Özen ve Gütekin Beyhan şehit düştü.

 

6 Ocak 1969- Commer’in arabası yakıldı

“Vietnam Kasabı” olarak bilenen ABD büyükelcisi Commer, ODTÜ’ye geldiği bir sırada, öğrenciler makam arabasını ateşe verdiler.

 

8 Ocak 1996- Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe gözaltında katledildi.

 

9 Ocak 2013- Kürt hareketinin kadın önderlerinden Sakine Cansız ve yoldaşları Leyla Doğan ile Fidan Şaylemez, Paris’te katledildiler.

 

15 Ocak 1919- Spartakist önderler katledildi

“Vatan savunması” adı altında I. emperyalist savaşta kendi burjuvalarına destek veren II. Enternasyonal’in sosyal-demokratları, savaş sonrası da Alman burjuvazinin yardımına koşup hükümete girdiler. İlk yaptıkları iş, işçi sınıfının önderlerine azgınca saldırmak ve yükselen devrimci dalganın önüne geçmek oldu. Devrimin önderlerinden Rosa Lüksenburg ve Karl Liebnecht işte böyle bir sürecin ardından katledildiler.

 

19 Ocak 2007- Hrant Dink katledildi

Agos gazetesinin Genel yayın yönetmeni olan Hrant Dink, yükseltilen şovenist kampanya sonucu katledildi.

 

21 Ocak 1980- Tariş direnişi başladı

 

21 Ocak 1924- Ekim Devrimi’nin önderi, “emperyalizm ve proleter devrimleri çağının Marksı” Lenin yaşamını yitirdi

 

22 Ocak 1946- Mahabad Kürt Cumhuriyeti kuruldu.

 

23 Ocak 1983- TKP-ML Hareketi militanı Ali Aktaş Adana Kapalı cezaevinde idam edildi.

 

28 Ocak 1963- Kavel direnişi başladı

 

28 Ocak 1921- Mustafa Suphi ve yoldaşları katledildi

Mustafa Suphi 14 yoldaşıyla birlikte (Ethem Nejat, Aşçıoğlu Bahaeddin, Kazım Hulusi, Kıralioğlu Maksut, Hilmioğlu İsmail Hakkı, Ahmetoğlu Hayrettin, Hakkı bin Ahmet Ali, Emin Şefik, Süleyman Tevfik, Manisalı Kazım bin Ali, Maria -M. Suphi’nin eşi-, Hatipoğlu Mehmet, Hacı Mustafaoğlu Mehmet, Cemil, Nazmi bin İbrahim) 28-29 Ocak 1921 tarihinde Karadeniz’de boğularak katledildiler.

Mustafa Suphi, Türkiye komünist hareketinin ilk önderidir. Sinop’ta mahkum iken kaçtığı Rusya’da, Esir Türkler arasında örgütlemelere girişti. Çarlığa karşı yürütülen mücadeleye, ardından Bolşevik Partisi’ne katıldı. III.Enternasyonal’in Kuruluş  Kongresi’ne katıldı. 10 Eylül 1920’de Türkiye Komünist Partisi’nin kurulmasına öncülük etti.

Mustafa Suphi önderliğindeki TKP, Ulusal Kurtuluş Savaşını devrimle taçlandırmak istiyordu. Kongre’de belirlenen görev doğrultusunda bir gönüllüler alayı ile yola çıktı. Kars’taki gösterişli karşılamadan sonra, geçtikleri yerlerde hakaret ve saldırılarla karşı karşıya kaldılar. Geri dönme önerilerine Mustafa Suphi karşı çıktı ve ölümü göze aldığını söyleyerek yoluna devam etti. Trabzon’da zorla motorlu bir sandala bindirildiler ve arkadan gelen Kemalist burjuvazinin uşaklarının süngülü, bıçaklı saldırısıyla vahşice katledildiler.

Onbeşler, Türkiye komünist hareketinin ilk şehitleridir. Karadeniz üzerinde iki sınıf çarpıştı. Mustafa Suphi ve yoldaşları yiğitlikçe öldüler.

 

29 Ocak 1983- THKP-C Üçüncü Yol davasından yargılanan Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Erdoğan Yazgan ve Mehmet Kanbur İzmit’te idam edildiler.

 

1 Şubat 1979- Gazeteci Abdi İpekçi, sivil faşistler tarafından öldürüldü

 

13 Şubat 1967- DİSK kuruldu

1960’lı yıllarda, tabanın basıncıyla Türk-İş’e rağmen bir çok grev ve direniş örgütlendi. Bu direnişlere destek veren sendikalar Türk-iş’ten ihraç edilince, 15 Temmuz 1966’da Sendikalar Arası Dayanışma Örgütü’nü (SADA) kurdular. Ardından SADA”yı feshedip, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu DİSK’i kurdular.

 

16 Şubat 1969- 6. Filo eylemi ve Kanlı Pazar

Amerikan emperyalizminin Türkiye kıyılarına asker çıkarmasını, İstanbul ve Ankara’da öğrenciler protesto edince, devlet destekli dinciler saldırdı. “Kanlı Pazar” olarak tarihe geçen olaylard,. Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan katledildi. Saldırıyı örgütleyen faşist-gerici kadrolar, sonrasında AKP’nin kurucuları oldu.

 

11 Şubat 1925- Şeyh Said isyanı başladı

Elazığ’ın Eğil bucağı Piran köyünde başlayan ayaklanma yaklaşık iki ay sürdü. Devlet, bu ayaklanma karşısında seferberlik ilan etti, Takrir-i Sükun Kanunu çıkardı. Şeyh Said ve beraberindekiler, Varto yakınlarında yakalandılar ve Diyarbakır’da idam edildiler.

 

17 Şubat 1600- Kilise’ye başkaldıran Giordano Bruno düşüncelerinden vezgeçmediği için yakıldı

 

19 Şubat 1972- THKP-C önderlerinden Ulaş Bardakçı katledildi

 

21 Şubat 1965- Siyahi hareketin önderlerinden Malcolm X öldürüldü

 

23 Şubat 1918- Kızılordu kuruldu

 

24 Şubat 1848- Komünist Manifesto yayınlandı

Marx ve Engels tarafından kaleme alınan ve 150 yıl kadar önce “Bütün Ülkelerin İşçileri, Birleşiniz” diye seslenen Komünist Manifesto, bugün de güncelliğini ve tarihsel gerçekliğini korumaktadır.

 

26 Şubat 1984- Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil öldü

 

28 Şubat 2015- Yaşar Kemal öldü

Eserlerinde yoksulluğa ve baskıya karşı direnişi anlattığı gibi, ülkedeki haksızlıklara karşı duran, Kürt sorununa duyarlılığı ile öne çıkan Yaşar Kemal yaşamını yitirdi

 

 

Şubat ayında şehit düşen İhtilalci Komünistler

9 Şubat 1978- Atilla Acartürk

Ankara’da sivil faşistler tarafından katledildi.

 

17 Şubat 1996- Nurettin Demir

19.kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul Esenler’de yapılan korsan gösteride devlet güçleriyle yaşanan çatışmada polislerce katledildi.

 

22 Şubat 1980- Hacı Köse

Bildiri dağıtımı sırasında HK’lıların saldırısıyla ağır şekilde yaralandı. Kaldırıldığı hastanede polislerin işkenceli sorgusunda katledildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez işçisi: “Çöp değil işçiyiz!”

Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçileri direniyor. Patronun baskısına, polisin saldırısına rağmen …

Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i, ölümünün 40. yıldönümünde Paris’te mezarı başında andık. Yılmaz Güney 9 Eylül …

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …