Bekaert grevinde anlaşma

İzmit Kartepe’de bulunan Bekaert fabrikalarında 13 Aralık’ta başlayan grev, anlaşma ile sona erdi.

Bekaert İzmit ve Kartepe fabrikalarındaki işçiler, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 13 Aralık günü greve çıkacaklarını duyurmuşlardı. Ancak grev başlamadan hemen önce, Erdoğan “milli güvenliği tehdit” bahanesiyle grevi yasakladıklarını duyurdu.

Bekaert İzmit fabrikasında örgütlü olan Birleşik Metal-İş sendikası, işçilerin bu yasak kararına rağmen, kararlılıkla greve başladığını duyurdu. Kartepe fabrikasında örgütlü olan Öz Çelik-İş sendikası ise, kararı yargıya taşımakla birlikte iş yavaşlatma eylemi başlattı. 13 Aralık günü Birleşik Metal-İş sendikası, önceden açıkladığı gibi saat 13’te fabrikanın önüne “Bu işyerinde grev var” pankartını astı. Lastik fabrikalarına tel üreten Bekaert’te Kartepe fabrikasında 560 işçi, İzmit fabrikasında ise 400 işçi çalışıyor.

Belçika merkezli Bekaert fabrikasında işçiler, 2.3 Euro saat ücreti ile çalışıyorlar. Belçika’da asgari ücret 1842 Euro; yani saat ücreti 20-25 Euro civarında. Bekaert işçisi ise kendi ücretlerini 5 Euro’ya çıkarmak istediklerinde “milli güvenliğe tehdit” haline geliyorlar.

Birleşik Metal-İş sendikası grevden sonra yapılan anlaşmada, ilk 6 aylık dönem için ücretlerde yüzde 84,83 oranında zam yapıldığını açıkladı. (TİS sürecinde patron yüzde 50 zam önermişti.) Diğer 6 aylık dönemlerde ise, enflasyon artı 2 puan şeklinde zam uygulanacak. Sosyal haklarda ise, ilk yıl yüzde 100 oranında artış elde edildi. Grev nedeniyle ücretlerde bir kesinti yapılmayacak.

Sendikanın açıklamasını baz aldığımızda, grevin önemli kazanımlarla bittiğini söyleyebiliriz. Bu açıklamaya temkinli yaklaşsak bile, işçilerin grev yasağını tanımayarak fiili grevi başlatması, sendikanın da işçilerin iradesine uygun davranması, başlı başına çok önemli gelişmedir.

Bunlara da bakabilirsiniz

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …

Hak verilmez alınır ZAFER SOKAKTA KAZANILIR!

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. AKP’li yıllar seçimlerle geçti. Seçimlerin tek başına demokrasiyi geliştirmediği, …