Depremzedelere konteyner inşa ediyoruz

Antakya’da depremde evini kaybedenler için gönüllü çalışma ile konteyner inşa ediyoruz.

Antakya’da depremin hemen ardından, önemli bir göç hareketi başladı. İlk depremde evini kaybedenler için, deprem sonrasında “hayatta kalma savaşı”, çok çetin, çok zorlu bir hal almıştı. Köylerde, geniş mahallelerde yaşayanlar, kalabalık aile dayanışma içinde sorunlarına çözüm bulmaya çalıştılar. Armutlu gibi kalabalık, yüksek binalı, dar sokaklı mahallelerde ise hem yıkım çok fazlaydı, hem de evsiz kalanların sığınabileceği bir alan kalmamıştı. Bir kısmı, köylerdeki akrabalarının yanına taşındılar, bir kısmı ise kenti terketti. Elbette devletin Antakya’yı boşaltma politikası ve bu doğrultuda gerçekleştirdiği provokasyonlar da burada çok etkili oldu.

Biz ise bu göç politikasına karşı “Antakya’yı terk etmiyoruz” çağrısı yaptık. Devlet Antakya’yı insansızlaştırarak, gelecek için kendi planlarını harekete geçirmek istiyordu, bizim yapmamız gereken ise, en ağır koşullara rağmen mücadele etmek, Antakya’yı yeniden inşa sürecini kendi irademiz, kendi isteklerimiz doğrultusunda başarmak olmalıydı çünkü.

Bunu başarmak için en önemli unsur, evi yıkılanların kalabileceği, ilk elde başını sokabileceği olanaklar yaratmaktı.

Bu konuda ilk akla gelen, çadır dağıtmak, çadır alanları kurmak ya da insanlara evlerinin önünde kurmaları için çadır dağıtımı yapmaktır. Elbette depremin ilk günlerinde, her şeyini kaybetmiş insanlar için çadır ilk ve en önemli seçenek olur. Ancak günler geçtikçe, çadır da, çadırdaki yaşam da yetersizleşir. Bütün olanaksızlıklar içinde kısmen de olsa “normalleşmek” isteyen insanlar için, bir adım daha ileri gitme, barınma olanaklarını biraz daha düzeltme ihtiyacı duyar. Çadırın ardından, konteyner, daha işlevli bir seçenek olarak ortaya çıkar.

Bu koşullarda biz de depremzedelere dönük yardım kampanyamızın bir parçası olarak konteyner inşa etme kararı aldık. Konteyner satın almanın maliyeti çok yüksek olduğu için, gerekli malzemeleri ayrı ayrı satın alarak, doğrudan depremzedenin ihtiyaç duyduğu noktaya, kendimizin inşa edeceği koşulları oluşturmayı planladık. Bunun için belli bir miktar yardım topladık. Kimisi para verdi, kimisi ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri kendisi alarak nakletti. Sonuçta, ilk elde ihtiyaç duyduğumuz yardım düzeyine ulaşınca, 22 Şubat günü Antakya’nın Defne ilçesinde üretim merkezimizi kurduk ve konteyner inşasına başladık. Yaklaşık 10 konteyner için, ilk adımları attık. Birkaç gün içinde tamamlayarak sahiplerine teslim edeceğiz.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …