8 Mart’ta depremzede kadınların yanındayız

Bu yıl 8 Mart, depremin bir katliama dönüştüğü dönemde kutlanacak. Kapitalizm, genel olarak her doğa olayını bir felakete dönüştüren zemini yarattı. Doymak bilmez kar hırsıyla doğanın dengesini bozması, bunun temel nedenidir. Türkiye gibi geri-kapitalist ülkelerde ise, sömürü ve talan düzeni çok daha pervasız, hoyrat biçimde gerçekleşti, gerçekleşiyor. Özellikle AKP döneminde bunu en somut haliyle yaşıyoruz. Son yıllarda yangın, sel, deprem, bütün doğa olaylarının bir katliama dönüşmesi, bundan dolayıdır.

Depremin bu denli yıkıcı olması ve ölümlere yol açmasının birinci derecede müsebbibi bu devlettir. Sonrasında insanların günlerce enkaz altında kalarak can vermesine neden olan da bu devlettir. Kendisi gitmediği gibi gidenleri engellemesiyle bu suçu bilinçli-kasıtlı biçimde işlemişlerdir. Ardından depremzedeleri aç ve açıkta bırakan, bir çadır sorununu çözmeyen yine bu devlettir. Kızılay gibi bir yardım kuruluşunu bile şirkete çevirip çadırı parayla satar hale getirmeleri, bu düzenin ne kadar çürümüş, insanlık-dışı bir düzen olduğunu tüm çıplaklığı ile ortaya koymuştur.

İçinde bulunduğumuz koşullarda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü depremzede kadınlarla birlikte kutlamak, 8 Mart’ın ruhuna en uygun olanıdır. Kadınlar bu depremde çocuklarını, ailelerini, yakınlarını kaybetmenin büyük acısı ile kıvranıyor. Yanı sıra bir kısmı “kayıp” çocuğunu, yakınını arıyor. Bir mezar taşı bile koyamadıkları için kahroluyor. Aç ve açıkta kalmanın en büyük sıkıntısı yine depremzede kadınların üzerine yıkılmış durumda. Bulaşık, çamaşır gibi temizlik sorunları, en ilkel haliyle kadınların üzerinde. Başta çocukları olmak üzere ailesini bulaşıcı hastalıklardan, depremin yaratacağı travmaya kadar sorunlardan kurtarma yükümlülüğü asıl olarak kadınlara düşüyor. Onların başını sokacak bir çadır, bir konteyner bulabilmek, karınlarını doyurabilmek için çırpınıp duruyorlar.

8 Mart’ta bulunduğumuz her yerde depremzede kadınların yanında olacağız. Ya bizzat depremin yaşandığı bölgelere giderek, ya da bulunduğumuz bölgelere gelen depremzede kadınlarla birlikte 8 Mart’ı kutlayacağız.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …