İşçi-Emekçi Birliği Mata işçilerinin yanında

6 Mart günü İşçi-Emekçi Birliği olarak direnişteki Mata işçileriyle buluştuştuk.

Direniş yerine belli bir mesafeden “Mata işçisi yalnız değildir, yaşasın sınıf dayanışması” sloganları eşliğinde yürüyüş yapılarak gidildi. Caddeden geçen arabalar korna çalarak sloganlarımıza eşlik etti. Direniş yerinde, işçiler alkış ve sloganla karşıladı bizi. İEB adına konuşma yapıldı. Konuşmadan sonra direnişçilerle birebir sohbetler başladı.

1200 işçinin çalıştığı Mata fabrikası, Tuzla’da İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nde bulunuyor. Tesla, Aston Martin, Bentley ve Audi gibi lüks otomobil markalarına iç dekor parçaları üretiyor.

Mata otomotiv işçileri ek zam talebiyle 27 Şubat günü bir saat iş bırakarak eylem startını verdi. Bir saatlik iş bırakmanın ardından üretimi durdurma ve fabrika işgaline başlandı. İşçiler üyesi oldukları Birleşik Metal-iş 1 nolu şube ile birlikte serbest bölgenin kapısının önünde direnişlerine devam ediyorlar.

Direniş yerinde konuştuğumuz 1 nolu şubenin sekreteri Hüsnü Atasoy, temel taleplerinin “ek zam, işçi sağlığı iş güvenliği ve idari baskıların sonlanması” olduğunu, bu taleplerle Mata yönetimiyle görüştüklerini, fakat olumsuz cevap aldıklarını belirtti. Bunun üzerine işçilerle toplantı yaparak “1 saat iş bırakma” kararı aldıklarını söyledi. İkinci gün ise, fabrikaya kapanma, üretimi durdurma eylemi başlıyor. Bu eylem karşısında patronlar elektrikleri kesiyor, tuvaletleri kapatıyor.

Organize sanayinin dışına çıkan veya evine gidip tekrar direniş yerine geri dönen işçilerin içeri alınmadığını belirten sendika şube sekreteri şöyle devam etti: “Gidenlerin içeri alınmaması, elektrik ve suyun kesilmesi, tuvaletlerin kapatılması zorluklar yaşatıyordu. Bu yüzden işçilerle bir toplantı yaparak direnişi organize sanayinin kapısının önünde devam etme kararı aldık.”

Bir işçi ise şunları söyledi: “Burada işe başladığımda tek fabrikaydı. Süreç içinde Mata, aynı yerde bünyesine 5 fabrika daha kattı. Sayemizde fabrikalarını 5’e çıkaran Mata patronu, ek zam isteğimize ‘hayır’ diyor. Biz de hakkımızı alana kadar buradayız, direniyoruz” dedi.

Coşkulu ve güçlü bir eylem içinde olduklarını, işçilerin neredeyse hepisinin direnişe katıldığını söyleyen başka bir işçi, “birliğimizi ve direnişimizi kıramayan patron, şimdi de bazı arkadaşlarımıza ‘üretime ara verdik, üretimi durdurduk, kapatıyoruz’ şeklinde işten atma tebligatları yolluyor” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı. “Bütün bunlar bizi yıldırmaya, direnişi bölmeye, bitirmeye dönük çabalardır. Fakat boşuna. Hakkımızı alana kadar direnişimiz devam edecek.”

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …