Artvin’de Hanlı HES direnişi sürüyor

Şavşat’a bağlı Hanlı Köyü’nde HES (Hidro-Elektrik Santral) yapımına karşı direniş, Danıştay kararıyla yeni bir evreye geçti.

HES yapmak için yıllardır uğraşan şirket kaybedince yeni bir ÇED süreciyle hukukun arkasından dolanıyor. Bu defa da öyle oldu. Danıştay 2. kez “HES İptal” kararını onaylayınca, apar-topar lisans Hanlı Enerji adlı şirkete satıldı ve yeni şirket 07.04.2023 de Şavşat’a bağlı Hanlı Köyü’nde ÇED toplantısı yapacağını duyurdu.

HES’in adı derenin doğduğu Hanlı Köyü ile anılsa da HES daha aşağıdaki Kireçli Köyü’nde kuruluyor ve kaynağından itibaren içinde Ardanuç köylerinin de bulunduğu toplam 28 köyün içme ve sulama sularını gasp ediyordu. Şavşat ve Ardanuç köylüleri 2018’den bu yana buna karşı mücadele ediyorlar.

7 Nisan günü ÇED toplantısının yapılacağı yerin karşısında mevzilendik. Ramazan ve mevsimsel koşullar nedeniyle katılımın az olacağı düşünülmesine rağmen 300’ün üzerinde insan pankart ve dövizleriyle oradaydı. Köyün sağlıkevi toplantı için seçilmişti. On kişinin zar zor sığabileceği bir odada 28 köyü ilgilendirecek bir toplantı… Zaten şirketin amacı katılım değil ama yinede 3-4 çalışanı ve şirket temsilcisi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer sıkış tıkış bir halde…

Asıl toplantı dışarıda yapılıyor. Coşkulu sloganlar eşliğinde “HES’lere Geçit Vermedik Vermeyeceğiz!!!”  Bir arkadaşımız içeriye müdahale ediyor; “Yağma yok beyler, işte böyle üç çalışanınızla yaparsınız ancak toplantınızı. Siz de şu dereden bir yudum su içmişliğiniz varsa derhal terkedin burayı. Karşınızda biz varız. Ne sığındığınız gizli beyler ne sırtınızı yasladığınız vali hiç biri kar etmez. Size burada HES yaptırmayacağız…”

Dışarıdaki kararlı kitleyi gören yetkililer, “toplantıya dışarıda toplanan kalabalık itibar etmemiş, katılım olmaması sebebiyle toplantı yapılamamıştır…” şeklinde tutanak tutarak ayrılmak zorunda kaldılar.

Şavşat PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …