Fransa’da “emeklilik” eylemlerinin coşkusuyla 1 Mayıs

Dünya proletaryasının yüreği Paris’te kitleler sokakları tutuşturdu.
Sömürücü barbar burjuva sınıfı ile proletarya ve ezilen-sömürülen halklar, varlıklarıyla birlikte uzlaşmaz iki sınıf olduklarını 2023 1 Mayısı’nda bir kez daha gözler önüne serdiler. Paris’te 500 bin, tüm Fransa genelinde 2,5 milyona yakın insan, toplumun her kesiminden genç-yaşlı-çoluk-çocuk, 1 Mayıs’ta sokaklara çıktılar. 1 Mayıs “Emeklilik Reform Yasası”na karşı yapılan eylemlerin gücü ile donanmış olarak büyük bir coşkuyla kutlandı.
Sadece emeklilikleri gelmiş olanları değil, gelecek kuşakları da ilgilendiren, toplumun her kesimini ilgilendiren “Emeklilik Reform Yasası”, aylardır toplumun tepkisine rağmen Macron tarafından meclisten geçirildi. Üstelik mecliste azınlık olmasına rağmen, özel yetkisini kullanarak yaptı bunu. Sendikalar, kitle örgütleri, anti-kapitalistler, gençlik örgütleri, göçmenler, bir bütün olarak bu yasanın geri çekilmesi için eylemler organize ettiler.
Polisin aşırı şiddet uygulayıp zor kullanarak eylemleri bitirme, hareketi bastırma yönündeki tutumuna karşı kararlı bir duruş sergileyip, yeni araç ve yöntemlerle, polis şiddetine karşı koydular. Son eylemlerde, gözaltılara direnirken, havai fişekler ve molotof kullanarak polisin saldırılarını püskürtmeyi başardılar.
Hükümet bu yasa konusunda ne kadar çaba harcarsa harcasın, son sözü hep direnenler söyler çünkü.
Önceki yıllarda da yer yer çatışmalar yaşansa da Paris 1 Mayısları genelde karnaval havasında geçerdi. Bugün de adeta bir gövde gösterisi yaşandı; sokaklar molotoflarla tutuşturuldu. Yapılan miting ve yürüyüş Fransız burjuvalarının yüreklerine korku salarken, dünya proletaryasına da moral ve motivasyon oldu. Şiddetli yağışa rağmen yapılan mitin ve yürüyüş sırasında atılan sloganlarla yasanın geri çekilmesi ve Macron’un istifası istendi. Yasa üzerindeki tartışmalar sürdürülürken, bugün artık yasanın referandum ile halkın onayına sunması konuşuluyor.
Ülkemizde yaşanan deprem ve sonrası yürütülen dayanışma çalışmaları ve girilmiş olan seçim sürecinin etkisiyle, diğer yıllara oranlar Türkiye ve Kürdistanlı kurumlar 1 Mayısa daha güçlü katıldılar. Üstelik, öncesinde ciddi bir çalışma yürütmemiş olmalarına rağmen.
1 Mayıs günü sabahın ilk saatlerinden itibaren, içinde Proleter Devrimci Duruş çalışanlarının da bulunduğu devrimci-demokrat kurumlar, pankart ve flamalarıyla alanda yerlerini aldılar. Alınan ortak kararları hayata geçirdiler. Saygı duruşu ve konuşmalarla süren etkinlik, davul-zurna eşliğinde canlı biçimde sürerken, yağan şiddetli yağmur nedeniyle erken bitirmek zorunlu oldu. Yaklaşık 1 saat kadar yağan yağmurun şiddeti azalınca, dağılan kitle yeniden toplanarak iki koldan saatlerce süren yürüyüşe geçtiler. Alınan tüm polisiye önlemlere, polisin tüm engelleme ve provokatif girişimlerine, 200’ün üzerinde gözaltıya rağmen, yürüyüş geç saatlere kadar çatışmalarla sürdü.
Eylemciler geçmişte polisle karşı karşıya kaldıklarında pasif bir eylem ve direniş çizgisi izlerdi; artık daha güçlü araçlarla polise karşı koyuyorlardı. Atılan molotoflar, polislerin de yaralanmasına neden oldu, yakılan polis araçları kitlelerin moralini yükseltti; yürüyüş daha canlı geçti.
Bu anlamda 2023 Paris 1 Mayıs eylemi, 1 Mayısların sadece karnaval ve bayram olarak kutlanan bir gün değil, aynı zamanda dünya proletaryasının birlik, mücadele ve kavga günü olduğunu bir kere daha hatırlattı.
Yaşasın 1 Mayıs!
Biji 1 Gulan!
Vive 1’er Mai!
Fransa PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …