İsviçre’de 1 Mayıs’ta engellemelere-gözaltılara karşı direniş

Basel’de 1 Mayıs polis işgali altında başladı. Tüm cadde ve sokaklar polis tarafından tutulmuş durumda.

Basel tren istasyonu yakınında başlayan yürüyüş, Thater Plats civarında yüzlerce polis tarafından durduruldu.

Polis blokajıyla kitle kuşatıldı, antifaşist grup, sendika ve partilerden ayrıldı. Kuşatılan antifaşist blok oturma eylemine başladı. İçinde PDD’lilerin de olduğu kitle, polisin baskısına karşı sloganlarla direnişe geçti. Zaman zaman polis biber gazı sıkıyor, gözaltına alıyor. Alanda göğüs göğüse bir direniş yaşanıyor.

Sabah başlayan kuşatmanın üzerinden 7 saat geçti. 7 saat boyunca polisin ablukası kalkmadı, bizim sloganlarımız da susmadı. Biz caddelerin açılması için direndik, oturma eylemini sürdürdük. Bu arada marşlarımızla, sloganlarımızla, polisin baskısına rağmen 1 Mayıs kutlamamızı gerçekleştirdik.

7 saatin ardından kitle azalmaya başladı. Polis yoğun baskısını gruptan uzaklaşanlara uygulamaya devam etti. Gitmek isteyenlerin tek tek resimleri çekildi, kimlik kontrolleri yapıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Abluka sonrasında kitle yeniden toplanma alanına geri döndü; burada biraraya gelerek polis şiddetini teşhir eden, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Müzik dinletisi ve halaylarla, 1 Mayıs kutlamaları coşkuyla tamamlandı. Gözaltılar konusunda içimiz buruk olsa da, eylemin militan geçmesi önemliydi.

Sadece Basel’de değil, Zürich kentinde de 1 Mayıs günü saatler süren çatışmalar yaşandı. Polis tıpkı Basel’de olduğu gibi biber gazı sıktı, ayrıca plastik mermi kullandı. Çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

“Avrupa demokrasisi”nin “örnek” ülkesi sayılan İsviçre, yoğun polis baskısı altında bir 1 Mayıs yaşadı.

Gözaltılar bizi yıldıramaz!

Yaşasın 1 Mayıs!

Direneceğiz, kazanacağız!

İsviçre PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …