HDP ve ESP’lilere dönük gözaltı-tutuklama saldırıları

14 Mayıs seçimlere öncesi gözaltı-tutuklama saldırıları artıyor.

25 Nisan’da Diyarbakır merkezli 21 kentte gerçekleştirilen polis baskınlarında Mezopotamya Haber Ajansı çalışanı gazeteciler, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu sanatçıları, ÖHD üyesi avukatların HDP, YSP yöneticeleri ve milletvekili adayları gözaltına alındı. 143 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda 38 kişi tutuklandı. 26 Nisan’da ise YSP milletvekili adayı Ayten Dönmez İstanbul’daki evine yapılan baskınla gözaltına alındı. “PKK-KCK üyeliği, kırsal alanda bulunmak ve yardım-yataklık etmek” iddiasıyla da tutuklandı. 29 Nisan’da ise bu kez Ankara merkezli ev baskınları yapıldı. Bu baskınlarda da onlarca kişi gözaltına alındı.

ESP üyelerine yönelik ise İstanbul ve Eskişehir merkezli 30 Nisan’da ev baskınları yapıldı. Baskınlarda ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Etha çalışanları, YSP milletvekili adaylarının da aralarında olduğu 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 7’si 3 Mayıs’ta tutuklandı. Serbest bırakılmalara savcının itiraz etmesi sonucu 4 Mayıs’ta 2 ESP’li tekrar gözaltına alındı. Gözaltına alınma gerekçeleri ise başta 1 Mayıs eylemleri olmak üzere, basın açıklamaları, yürüyüşlere katılmak, kültür merkezlerine gitmek olarak sıralandı.

Gebze’de 3 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında 5 HDP’li gözaltına alındı. “Sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınanlar tutuklandı.

Üstüste yapılan bu operasyonlar, Yeşil Sol Parti’nin, HDP ve ittifak güçlerinin seçim çalışmalarını sekteye uğratmayı hedefliyor. Bu saldırıların bir parçası da seçim standlarına yönelik olarak yapılıyor.

30 Nisan’da Bağcılar’da YSP tarafından Halk Buluşması etkinliği yapıldı. Etkinliğin ardından yürüyüşe geçen bir gruba polis biber gazıyla saldırdı ve bir müddet ablukada tuttu.

Edirne’de ise Yeşil ve Sol Parti’nin seçim standına 3 Mayıs’ta yapılan faşist saldırıya tepki gösteren 7 kişi gözaltına alındı. Saldırganlara herhangi bir şey yapmayan devlet, gözaltına alınanlardan bir kişiyi tutukladı.

3 Mayıs’ta Kadıköy Moda rıhtımda sokak müziği yapan Kürt sanatçı Cihan Aymaz öldürüldü. “Ölürüm Türkiyem” adlı faşist şarkıyı çalmayı reddeden Cihan Aymaz’ın göğsüne bıçak saplanarak denize atıldı. Sonrasında yakalanan saldırgan tutuklandı. Saldırıyı protesto eylemleri de yapıldı. Eylemi protesto eden gruptan iki genci takip eden polisler, gözaltına aldıkları gençlere Kadıköy Rıhtım karakolunda işkence yaptılar. İşkence yapan iki polisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 4 Mayıs günü ise, İstanbul-Eyüp’te YSP’nin seçim çadırı ve standı kundaklandı.

Gözaltına alınanlar ve tutuklananlar derhal serbest bırakılmalı, seçim öncesinde artan bu saldırılar durdurulmalıdır.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …