Marmaray’da işçi cinayeti: “Çalışırken ölmek istemiyoruz!”

Marmaray hattında işçiler güvencesiz çalışmaya ve iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. 13 Haziran günü TCDD bünyesinde çalışan 3 işçi, Kazlıçeşme-Yenimahalle durakları arasında çalışırken, gelen trenin makinisti işçileri son dakikada farkederek siren çaldı. İki işçi kaçmayı başardı, 26 yaşındaki Vedat Güçtekin ise trenin altında kalarak yaşamını yitirdi. Demiryol-iş sendikas üyesi olan Güçtekin için sendika yaptığı açıklamada, hattın aktif olduğu sırada işçilerin çalıştırılmaması gerektiğini, yaşananların özelleştirme politikalarının sonu olduğunu söyledi.

23 Mayıs günü de Söğütlüçeşme Marmaray’da bir taşeron işçisi elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı; işçi haftalarca yoğun bakımda kaldı. RCS adlı taşeron temizlik firmasına bağlı olan işçi, trenin ön camını silerken yüksek voltajlı elektrik akımına kapılmıştı. İşçi çıplak elle çalışıyordu, ayağında yalıtımlı ayakkabı yoktu. Bunlar işçinin çalışma koşullarının ne kadar özensiz olduğunun göstergesiydi. Ayrıca çalıştığı yer de sorunluydu. Özelleştirmelerden ve Haydarpaşa Garı’nın kapatılmasından önce, trenlerin temizlik, bakım ve onarımları, elektrik akımının olmadığı ayrı alanlarda yapılıyordu; ulaşımın devam ettiği istasyon peronlarında değil. Yaşanan olay, göz göre göre işçinin canının hiçe sayılmasından kaynaklanmıştı.

26 Mayıs günü İSİG meclisinin çağrısıyla Kadıköy-Söğütlüçeşme Marmaray önünde işçi cinayetleri protesto edildi. Eyleme PDD, devrimci demokrat kurumlar ve bazı sendikalar katıldı. “Direniş ve dayanışma yaşatır. Çalışırken ölmek istemiyoruz” pankartının açıldığı eylem “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Taşeron Çalışma Ölüm Demektir”, “Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni” sloganlarıyla başladı. İSİG adına yapılan basın açıklamasında işçinin çalışma koşulları anlatıldı; özelleştirme politikaları nedeniyle işçi haklarının gaspedildiği, işçi cinayetlerinin arttığı belirtildi. Son birkaç gün içinde değişik işkollarında yaşanan işçi cinayetleri hatırlatıldı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan 4 işçinin, bir araç çarpması sonucu yaşamlarını yitirdiği söylendi. İşçi cinayetlerinin ve yaralanmaların kar uğruna alınmayan önlemler yüzünden olduğu, kar odaklı politikalar yüzünden 21 yılda 32 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. BTS Genel Başkanı Murat Önal da yaptığı konuşmada, yaşanan işçi cinayetlerinin ve yaralanmaların sebebinin özelleştirme olduğunu; tren temizliğinin ulaşımın yapıldığı raylarda yapılamayacağını, elektrik akımının olmadığı ayrı bakım onarım yerleri olması ve tren temizliğinin de bu bakım onarım yerlerinde yapılması gerektiğini söyledi. Haydarpaşa garı kapatılmadan önce böyle yapıldığını belirtti. Konuşmalardan sonra eylem sonlandırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez işçisi: “Çöp değil işçiyiz!”

Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçileri direniyor. Patronun baskısına, polisin saldırısına rağmen …

Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i, ölümünün 40. yıldönümünde Paris’te mezarı başında andık. Yılmaz Güney 9 Eylül …

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …