Haziran Ayaklanması’nın 10. yılında eylemler

Gezi Parkı’nda başlayan Haziran Ayaklanması’nın 10. yıldönümünde eylemler yapıldı.

31 Mayıs’ta Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB önünde saatler öncesinden toplanan kitle basın açıklaması yaptı. Eylem öncesi Taksim Gezi Parkı, meydan ve İstiklal Caddesi’nin sokakları polis tarafından ablukaya alındı. Saat 17’de MMO önünde toplanmaya başlayan kitle “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katil devlet hesap verecek”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarını atarak eylem saatini bekledi. Eylem saati yaklaştığında polis TMMOB’un bulunduğu İpek Sokağı iki taraftan kapattı. 19’da eylem saygı duruşuyla başladı. Basın açıklamasının ardından eylem sloganlarla bitirildi. Eyleme PDD’nin de aralarında olduğu devrimci ve demokrat kurumlar, flamaları ve dövizleriyle katıldı.

Eylem saatinden önce TKP’liler Demirören AVM önünde bir eylem yaptı. Eyleme polis saldırdı ve TKP’liler gözaltına alındı.

TMMOB’un önündeki eylemin bitmesinin ardından Kaldıraç okurları da Taksim Meyda-nı’nda eylem yapmak üzere sloganlarla yürüdüler. Devletin saldırısı sonucunda gözaltına alındılar. Gözaltına alınanlardan bir kişinin, başına aldığı darbelerden dolayı tomografisi çekildi.

Bu yılki eylem geçen yılki eylemin bile gerisinde kaldı. Seçime endeksli politika izleyen reformizm, Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanacağı beklentisiyle 1 Mayıs günü icazetle Maltepe miting alanında, “seneye Taksim’deyiz” demişti; Taksim Dayanışması da seçim sonuçları açıklanıncaya kadar, 31 Mayıs programını yapmamıştı. Bugüne kadar Gezi yıldönümlerinde, polis izin vermese bile en azından Taksim meydanına yürüme kararlılığını ifade eden Taksim Dayanışması, bu defa bunun bile gerisinde kaldı, TMMOB’un önünde yaptığı açıklama ile yetindi. Eylem bittikten sonra polis kitlenin toplu halde çıkmasına izin vermediğinde kitle büyük tepki gösterirken, Eylem Komitesi de ortada görünmedi.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …