Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

1 Temmuz 1876- Rus anarşisti Bakunin öldü.

 

2 Temmuz 1963- Fransız emperyalistleri Cezayir’den kovuldu.

 

4 Temmuz 1918- İlk Sovyet Anayasası kabul edildi.

 

4 Temmuz 1848- Komünist Manifesto yayımlandı.

 

6 Temmuz 1995- Ünlü mizah yazarı Aziz Nesin öldü.

Aziz Nesin, solcu kimliği ve din hakkındaki sözleriyle her zaman gerici-faşistlerin boy hedefi oldu. Çıkardığı dergiler kapatıldı, kitapları yasaklandı, yalan ve iftiralarla tutuklandı. 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Madımak katliamında hedefe çakılmış, olayların onun yüzünden çıktığı iddia edilmişti. Yanan otelden bir itfaye merdiveniyle kurtuldu. Kitapları farklı dillere çevrilen büyük bir yazar olarak tarihe geçti.

 

7 Temmuz 1993- Şair ve yazar Rıfat Ilgaz öldü.

“Kırılacak dal değiliz karayellerde / Savrulacak yaprak değil / Köküz, gövdeyiz ölümsüz / İzimizden gelenlerle” demiştir bir şiirinde. Ve gerçekten de öyle yaşamıştır.

 

8 Temmuz 1960- Kongo’da ayaklanma

Belçika sömürgecilerine karşı başlayan ve Kongo halkının büyük katılımla desteklediği ayaklanma, kısa sürede başarıya ulaştı. Fakat sonra binlerce Belçika askerinin işgaliyle kanla bastırıldı. Devlet Başkanı Lumumba katledildi.

 

10 Temmuz 1991- HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, kontrgerilla tarafından kaçırılarak katledildi.

 

12 Temmuz 1949- Bulgar Komünist Dimitrov yaşamını yitirdi.

 

12 Temmuz 1992- Devrimci Sol Savaşçıları katledildi.

Niyazi Aydın, İbrahim Erdoğan, İbrahim İlçi, Cavit Özkaya, Hasan Eliuygun, Nazmi Türkcan, Fitnöz Dikme, Birol Karakaya, Zeynep Eda Berk, Yücel Şimşek, Ömer Coşkunırmak, Buluthan Kangalgil adlı devrimciler İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen ev baskınlarında katledildiler.

 

14 Temmuz 1982- Diyarbakır Cezaevi’nde Ölüm Orucu

PKK MK üyeleri Kemal Pir ve Hayri Durmuş, PKK savaşçıları Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, 12 Eylül cuntasının zindanlardaki uygulamalarına karşı başlattıkları ÖO’da şehit düştüler.

 

14 Temmuz 1889- III. Enternasyonal kuruldu.

 

17 Temmuz 1986- Tutsak yakınlarının ve aydınların önderliğinde İnsan Hakları Derneği İHD kuruldu

 

20 Temmuz 2015- Suruç katliamı

Kobane’ye yardım götürmekte olan SGD’li gençlerin Suruç’ta yaptığı basın açıklaması IŞİD’in bombalı saldırısına uğradı. 33 genç öldü, onlarcası yaralandı. Bu katliam,  Kürt kentlerine dönük katliamların ve imha saldırısının başlangıcı oldu.

 

20 Temmuz 1979- Nikaragua devrimi gerçekleşti.

 

24 Temmuz 1968- ‘68 öğrenci liderlerinden Vedat Demircioğlu, polis tarafından İTÜ Gümüşsuyu Öğrenci Yurdu’nun ikinci katından atılarak katledildi.

 

24 Temmuz 2002- Adnan Yücel öldü

Alnınızda dalgalanan bayraklar adına

bayraklarda yaşayan ölümsüzler adına

durmak yok bu koşuda, teslim olmak yok

ağıt yok dilimizde dizlerde, titreme yok

kaç güneş sönerse sönsün içimizde

hep aydınlıkta yakalayacağız ölümü

ya şafak sökerken

ya güneş yükselirken

sizin sesiniz olup sizi haykıracağız

Biz kazanacağız!

Kavganın şairi Adnan Yücel, 12 Eylül’ün en karanlık yıllarında, umudunu kaybetmeyenlerdendi. Bu umut ve arayış, onu ihtilalci komünistlerle buluşturdu. En güzel ürünlerini o yıllarda verdi. 12 Eylül karanlığına karşı verilen görkemli direnişten ilham alarak şiirlerini yazdı. “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek”  şiir kitabı, onun sanatının doruğudur. Bu kitap için övgüde bulunanlara, “yazana değil, yazdırana bakmak lazım” diyerek, sanatın dayanması gereken doğru rotayı gösteriyordu. Sonrasında Kürt halkının direnişini “Ateşin ve güneşin çocukları” adlı şiir kitabında ölümsüzleştirdi. “Çukurova Çeşitlemesi”, “Gelenek Tohumu” gibi eserleri, şehitlerimizin görkemli yaşamlarını ve direnişlerini anlatır.

 

25 Temmuz 1991- İstanbul Paşabahçe Fabrikasında 640 işçinin işten atılmasına karşı fabrika işgal edildi.

 

26 Temmuz 1953- Küba’da Fidel Castro’nun liderliğinde Moncada Kışlası basıldı.

 

27 Temmuz 1996- ‘96 ÖO eylemi zaferle sonuçlandı

Devrimci tutsakları baskı altına almaya yönelik yayınlanan genelgeye karşı başlatılan Açlık Grevi eylemi 45. günden itibaren Ölüm Orucu’na dönüştürüldü. 27 Temmuz’a kadar süren eylem boyunca Tahsin Yılmaz, Osman Akgün, Ulaş Hicabi Küçük, Ayçe İdil Erkmen, Müjdat Yanat, Altan Berdan Kerimgiller, Hüseyin Demircioğlu, Hayati Can, Ali Ayata, İlginç Özkeskin, Aygün Uğur ve Yemliha Kaya şehit düştüler.

 

1 Ağustos 1969- Demirdöküm Fabrikası’nda işgal başladı

İstanbul Silahtar’da Demirdöküm fabrikasında çalışan yaklaşık 2500 işçi üyesi oldukları Türkiye Maden-İş’in işveren tarafından tanınmaması üzerine fabrikayı işgal ettiler. Günlerce süren direniş sonucu sendikalarını kabul ettirmeyi başardılar.

 

2 Ağustos 1989- İki tutsak öldürüldü

“1 Ağustos genelgesi” olarak bilinen uygulamalara karşı  başlatılan açlık grevlerinin 35. gününde işkenceli bir sevkle Aydın’a götürülen tutsaklardan Hüseyin Eroğlu ve Mehmet Yalçınkaya katledildi.

 

5 Ağustos 1895- Engels öldü

Marks’la beraber, bilimsel sosyalizmin kurucusu olan Friedrich Engels, ML’nin bir bilim olarak ortaya çıkması ve yayılmasında büyük katkıları olmuş bir ustadır. Buna rağmen kendisini, Marks’tan sonraya koyar, “ikinci keman” kabul eder. Askeri konulardaki ilgisi ve yeteneğinden dolayı “General Engels” ismini de taşımaktadır. Lenin 1895 yılında Engels’in ölümünün ardından yaptığı konuşmasına şöyle başlamıştı:

“Nasıl bir zekâ meşalesi söndü / Nasıl bir yürek durdu!

5 Ağustos 1895’te Friedrich Engels, Londra’da öldü. Dostu (1883’te ölen) Karl Marks’tan sonra, Engels, bütün uygar dünyanın modern proletaryasının en yetkin bilim adamı ve öğretmeniydi. Kaderin Karl Marks ve Friedrich Engels’i biraraya getirdiği andan bu yana, iki arkadaş yaşamları boyunca çalışmalarını ortak bir davaya adadılar. Ve bu yüzden Friedrich Engels’in proletarya uğruna neler yapmış olduğunu anlamak için, çağdaş işçi sınıfı hareketinin gelişiminde Marks’ın ögretisi ve çalışmasının önemi konusunda açık bir fikre sahip olmak gerekir. Marks ve Engels, işçi sınıfı ve onun istemlerinin, burjuvazi ile birlikte kaçınılmaz olarak proletaryayı yaratan ve örgütleyen mevcut iktisadi sistemin zorunlu bir sonucu olduğunu ilk gösterenlerdir. Onlar, insanlığı onu halen ezmekte olan kötülüklerden kurtaracak olanın, yüce duygulu bireylerin iyi niyetli girişimleri değil de, örgütlenmiş proletaryanın sınıf savaşımı olduğunu gösterdiler. Marks ve Engels, bilimsel çalışmalarıyla, sosyalizmin, hayalcilerin bir buluşu olmadığının, ama modern toplumdaki üretici güçlerin gelişmesinin nihai amacı ve zorunlu bir sonucu olduğunun ilk açıklamasını yapanlardır…”

 

5-6 Ağustos 1945- Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atıldı.

II.Emperyalist Paylaşım Savaşının bitmesine az bir zaman kala ABD, Japonya’nın üzerinde, atom bombasının gücünü ve etkisini denedi. 500 bine yakın insanın ölmesine, bir o kadarının sakat kalmasına sebep oldu. Atıldığı bölgede çocuklar sakat doğdu, doğal yaşamı yok eden etkisi yıllar sonra bile görüldü.

 

9 Ağustos 1901- Amerika’nın yerlileri olan Kızılderililerin elindeki son topraklara da el kondu.

 

9 Ağustos 2009- Filistinli şair Mahmud Derviş  67 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Filistin halkının acılarını, umutlarını ve direnişini şiirleriyle anlatarak, en karanlık dönemde Filistin davasının bayraktarlığını yaptı. İsrail, onun katılacağı şiir gecelerini engellemeye çalıştı, yaşadığı mahalleden çıkmasına izin vermedi. Bir dönem FKÖ lideri Arafat’ın danışmanlığını yaptı. FKÖ’nün uzlaşmacı çizgiye kaymasına karşı çıktı ve yolunu ayırdı. ABD’de geçirdiği bir kalp ameliyatı sonrasında öldü. Şiirleri Ortadoğu’da dilden dile dolaştı.

“Kaydet! / Ben Arabım / Adım var yalnız, yoktur soyadım / Öfkeden köpürerek yaşayan / En sabırlı insanıyım bu diyarın… / Karabasan süren bir ailedendir babam / Soylu efendilerden değil / Ve dedem bir çiftçiydi / ne nesebi vardı ne de seceresi! /Kitap okumaktan evvel / Güneşin yükselişiydi bana öğrettiği”

 

10 Ağustos 1942- Köy Enstitüleri kuruldu.

 

11 Ağustos 2008- DHKP-C’nin kurucusu ve önderi Dursun Karataş yaşamını yitirdi.

 

12 Ağustos 1999- Şair Can Yücel öldü

 

13 Ağustos 1913- Alman komünisti Bebel öldü.

Lenin’in “işçilerin en yakın ve en çok sevdikleri lider” olarak tanımladığı Bebel, Alman komünist hareketinin önderlerindendir. “Kadın ve Sosyalizm” adlı kitabı en bilinen eseridir.

 

14 Ağustos 1956- Bertolt Brecht Öldü

Yazdığı şiirler ve oyunlar, bugün bile dünyada milyonlarca işçi ve emekçi tarafından, devrimciler tarafından bilinen Brech, Alman faşizmine karşı mücadele içinde yer alan, sanatla devrim, sanatçıyla parti arasındaki ilişkiyi güçlü bir biçimde tanımlayan bir şairdir. Gerek şiirlerinde, gerekse tiyatro eserlerinde, faşizme karşı mücadele, yeraltı savaşımı ve direniş önemli bir yer tutar. Sanatını mücadelenin içinde yoğurarak, gittikçe olgunlaştı ve faşizme karşı mücadelede şiirlerini bir silaha dönüştürdü. O savaşın yıkımı karşısında direnci, inancı aşıladı işçilere ve emekçilere. Sade ama son derece güçlü bir anlatıma sahip olan eserleri, bugün de değerinden kaybetmemiştir.

Gelecek olan savaş / İlk savaş değil. / Daha önce / Başka savaşlar da oldu. / En sonuncusu bittiğinde / Kazananlarla yenilenler vardı. / Yenilen yanda yoksul halk / Açlıktan kırıldı. /Kazanan yanda / Açlıktan kırıldı yine yoksul halk.

 

15 Ağustos 1984- Eruh ve Şemdinli baskınlarıyla PKK, gerilla savaşını başlattı.

 

15 Ağustos 1975- Gençlik hareketinin önderlerinden Harun Karadeniz öldü.

 

18 Ağustos 1944- Alman Komünist önder Thaelman katledildi.

 

19 Ağustos 1936- F. Garcia Lorca kurşuna dizildi

Yazdığı şiirlerle faşizme karşı halka direnme gücünü ve bilincini aşılamaya çalışan Lorca, Franco yönetimi tarafından kurşuna dizildi.

 

20 Ağustos 1981-Devrimci Yol militanı Mustafa Özenç idam edildi.

 

21 Ağustos 1944- Varşova’da Nazi işgaline karşı ayaklanma başladı

 

23 Ağustos 1927- ABD’de işçi önderleri Sacco ile Vanzetti idam edildi.

ABD’nin Boston kentinde yapılan bir soygun sonrasında işçi önderleri Sacco ile Vanzetti tutuklandı. Olayla hiçbir ilgileri olmadığı halde, sadece işçi ve anarşist olduklarından dolayı yargılandılar. Dünyanın dört bir yanında, onların suçsuz olduğunu haykıran mitingler, eylemler, protesto gösterileri yapıldı. Bu görkemli desteğe rağmen, ABD emperyalizmi bu iki işçiyi elektrikli sandalyede idam etti. Büyük şair Nazım Hikmet, onların arkasından şu dizeleri yazdı: “Burjuvazi katletti içimizden ikimizi / Bu iki ölü, ölmeyen iki ölümüzdür / Burjuvazi kavgaya davet etti bizi / Daveti kabulümüzdür.”

 

25 Ağustos 1944- Paris, Nazi işgalinden kurtuldu.

Fransız Komünist Partisi tarafından başlatılan direniş, Sovyetler Birliği’nin Nazi ordusunu püskürtmesi üzerine, anti-faşist birliklerle büyük bir ayaklanmaya dönüştü ve işgal altındaki Paris kurtuldu.

 

25 Ağustos 1948- Demokratik Kore Cumhuriyeti ilan edildi

 

27 Ağustos 2020- “Adalet” talebiyle Ölüm Orucu yapan Avukat Ebru Timtik yaşamını yitirdi.

 

 

Temmuz Ayın­da Şe­hit Dü­şen İh­ti­lal­ci Ko­mü­nist­ler

 

1980 Temmuz- Kenan Özbilek

Sivil faşistlerin saldırısına polisin destek vermesiyle yaşanan çatışmada yaralandı. Yaralı halde işkenceye alındı ve katledildi. Onun bu şekilde ölümü üzerine Yoldaşcan, “İhtilalci komünist böyle savaşır, böyle ölür” diyerek hayranlığını ifade etti. Ve bu söz Kenan Özbilek’in afişlerine yazıldı, duvarlara nakşedildi.

 

29 Temmuz 1991- Yunus Durmaz

Düşmanla giriştiği bir çatışma sonrası, uzaklaşırken, elinden düşen bombanın yakında oynayan çocuklara zarar vermemesi için üstüne kapandı ve o anda yaşamını yitirdi.

 

26 Temmuz 1996- Tahsin Yılmaz

27 Temmuz 1996- Ulaş Hicabi Küçük

27 Temmuz 1996- Osman Akgün

‘96 Ölüm Orucu eyleminde ölümsüzleştiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …