Depremzede Hatay’da topraklar gaspediliyor

Hatay-Antakya’ya bağlı Dikmece Köyü’nde arazilerinin kamulaştırılmasına karşı direnen köylülere jandarma saldırdı. Coplu saldırıda bayılan köylüler oldu, jandarma 7 kişiyi gözaltına aldı.

6 Şubat depreminin ardından Hatay’da yeni rant projelerinin peşine düşen devlet, en verimli tarım arazilerini TOKİ eliyle gaspetmeye çalışıyor. Hazine arazileri üzerine yeni konut inşa etmesi mümkün olduğu halde, köylülerin tapulu tarım arazilerini, zeytinliklerini gaspederek burada inşaat faaliyeti yürütmek istiyor. Üstelik de bunu, “depremzedeye konut vereceğiz” gibi süslü bir söylemle kabullendirmeye çalışıyor. Bu doğrultuda, tarım alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenleme 14 Temmuz günü Meclis’te kabul edildi.

Dikmece köyü bu saldırıya karşı başlattıkları direniş ve nöbet eyleminin 3. gününde, 31 Temmuz günü jandarma saldırısına maruz kaldı. “Kamulaştırma” adı altında el konulan tapulu arazilerine, 31 Temmuz günü iş makinaları girdi. İş makinaları jandarmanın, polisin, TOMA’ların koruması altındaydı. Depremde enkaz altında kalanlara yardım etmek gerektiğinde ortada görünmeyen kolluk gücü, şimdi sermayenin ve devletin çıkarlarını korumak için, depremzede köylülere zor kullanmak için oradaydı. Kendi arazilerine girmek isteyen köylüler, jandarmanın coplu, kalkanlı ve bibergazlı saldırısı ile karşılaştı. 7 kişi saldırıda gözaltına alınırken, kafa travması nedeniyle hastaneye kaldırılanlar oldu.

Saldırının ardından arazinin bir bölümünde toplanan kitle “Ya arkadaşlarımızı da bırakacaklar ya hepimizi alacaklar. Biz bu zeytinlikleri vermeyeceğiz” diye açıklama yaptı. Köylüler bu toprakların atalarından kaldığını, hiçbir yere gitmemeye kararlı olduklarını belirtiyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …