Şireci Tekstil işçileri kazandı

Şireci Tekstil işçilerinin direnişi, 6. gününde kazanımla sonuçlandı. Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Şireci Tekstil’de patronun verdiği zamma karşı direnmeye başlayan işçilerin talepleri kabul edildi.

Patronun yüzde 34 zam vermesine karşı, yüzde 40 zam isteyen işçiler, 8 Ağustos günü iş bırakarak direnişe geçti. Direnişin 2. gününde patronlar işçileri tehdit etmeye başladı. Ardından 2 bin işçi, cep telefonlarına gönderilen mesajlarla işten atıldı. Bunun üzerine binden fazla işçi, Başpınar’daki OSB önünde toplanarak kent merkezine yürümek istedi. Her zaman patronların çıkarlarını koruyan polis, TOMA’larla işçilerin karşısına dikildi ve yürüyüşü engelledi. Bu eylem sonrasında, BİRTEK-SEN (Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, fabrikanın önünde işçilerle konuşurken, patronun şikayeti üzerine gözaltına alındı. Türkmen tepkilerin yükselmesi üzerine serbest bırakıldı.

14 Ağustos günü, AKP’li Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fabrikaya giderek işçilerle görüşmek istedi. Şahin, işçilerin bulunduğu alanda yüksek bir yere çıkarak yaptığı konuşmasında, patronu öve öve bitiremedi. Şireci Tekstil sahibi Ahmet Şireci’nin çok yardımsever bir insan olduğunu, her ihtiyaçta yardımlarına koştuğunu, okul ve cami yaptığını anlattı. Patronların bu tür yardımları çok hayırsever olduklarından değil, vergiden kaçmak için yaptıkları bilinmiyormuş gibi… Ardından “işçi ile işveren baba-oğul olduğu sürece bir sorun olmaz” dedi. Patron ile işçi arasındaki sömürü ilişkisini gözlerden gizlemek için büyük çaba harcayan, işçilerin açlıkla karşı karşıya kaldığı koşullarda patronların lüks yaşamını unutturmaya çalışan Şahin, “Bu yaşananların nedeni ne sizsiniz, ne de Şireci. Bunun nedeni yüksek enflasyon” dedi ve yüksek enflasyonu da Erdoğan’ın çözeceğini belirterek, Erdoğan propagandası yaparak konuşmasını bitirdi. Tabi son söz olarak “Azıcık sabır” oldu.

İşçilerin tepki gösterdiği Şahin, patronun yanında olduğunu göstermişti. Ancak onun bu ziyareti ve konuşması, gerçekte ne kadar büyük bir panik içinde olduklarını, işçilerin direnmesinden ne kadar korktuklarını ortaya koydu.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç de aynı gün Şireci patronuyla görüşenlerdendi ve işçilerin de fedakarlık yapması gerektiğini söyleyerek, patronların korosuna katıldı. İşçi direnişini bastırma konusunda AKP ve CHP’nin birlikte hareket etmesi bu kez çok açık görüldü. Henüz CHP’den de bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Emep Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir ise, işçilerin direnişine destek verdi.

Aynı gün, yapılan görüşmelerde işçilerin talepleri kabul edildi. İşçiler “Direne direne kazandık” sloganıyla zaferlerini kutladılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …