Maden işçisi yeraltından sesleniyor: Sesimizi duyan var mı?

Eskişehir’deki Doruk Madencilik işçileri, haklarını alamadıkları için, 1 Eylül günü kendilerini maden ocağına kapatarak açlık grevine başladılar.

SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilek’e ait Yunus Emre Termik Santrali olarak çalışan kömür maden ocağında çalışan işçiler, haklarını alamadıkları için direnişe geçtiler. Önce 5 gün boyunca vardiya sonrasında oturma eylemi yaptılar. Bu eylemde sonuç alamayınca, bu defa maden ocağının içinde direnişlerine devam etmeye karar verdiler. Direnişin 2. günü 2 maden işçisi rahatsızlanınca dışarı çıkartıldı. 163 madenci ise direnişi sürdürüyor.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Sekreteri Selim Arslan, yaşadıkları süreci ve işçilerin taleplerini şöyle anlattı.

“12 Aralık 2022’de bu işletme TMSF’den Yıldızlar Es Holding’e devredildi. Bu süreçte 250 işçiyi süresiz izne ayırdılar. Bu arkadaşlardan 240’ı başka işler bularak gitti. Gidenlerin tazminatlarının 3-4 ay içinde ödeneceği söylenmişti, ancak aradan geçen 9 ay içinde hiç ödeme yapılmadı. Ayrıca, çalışma sürerken çalışan arkadaşlarımızdan kesilen paralar, hesaplarına aktarılmadı. İcra kesintileri hesaplarına aktarılmadı. Yeraltında çalışan 165 işçi, Temmuz ayı itibariyle habersiz bir şekilde ve tebliğ yapılmadan yerüstüne çıkarıldı. Bu da bardağı taşıran son damla oldu.” 

Bu durumda işçiler 28 Temmuz günü oturma eylemine başladılar. 4. günün sonunda işçiler yeraltına indiler. İşçilerin madene girmesinin ardından müdürler gelerek bazı tekliflerde bulundular, ancak işçiler kabul etmediler.

İşçiler şimdi ayrılmaya zorlanan işçilerin kıdem tazminatlarının verilmesi, aylardır düzensiz ve zamanında ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi, 7. ve 8. aylarda yerüstü çalışanlarına göre yapılan ücret ve sigorta ödemelerinin yeraltına göre düzeltilmesini istiyorlar. İşçiler yeraltından çekip yayınladıkları videolarla da bu taleplerini tekrarlıyor ve kazanıncaya kadar direnişe devam edeceklerini belirtiyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …