İbrahim Seyitcemaloğlu babamızı kaybettik!

PDD temsilcisi Gülümser Seyitcemaloğlu’nun babası İbrahim Seyitcemaloğlu’nu, 10 Eylül günü akşam saatlerinde kaybettik. İbrahim Seyitcemaloğlu, 8 Eylül’den bu yana hastanede yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Onun bütün ömrü mücadele ile, direnişle geçti. 1927’de Tunceli’nin Pülümür ilçesi, Kırmızı Köprü’ye bağlı Aşgirik (Kocatepe) köyünde doğdu.Köye gelen jandarmadan ilk dayağını yediğinde 6 yaşındaydı. 1938 Dersim Katliamı sırasında ise 11 yaşında... En görkemli direnişlere de, en vahşi katliama da tanıklık edecek bir yaştı bu. Hepsini hafızasına kazıdı.

Ailesinden sağ kalanlar Isparta-Eğridir’e sürgün edildi. Bir yıl içinde annesini, dedesini, babaanesini, iki yıl sonra da babasını kaybetti. 3 küçük kardeşiyle yaşam mücadelesini sürdürdü. Çobanlıktan tarım işçiliğine kadar her işi yaptı.

Isparta-Gönen’de Köy Enstitüsü’de okurken, Erzurum’a sürgün edildi. Erzurum-Pulur Köy Enstitüsünden mezun oldu. Önce Erzincan köylerinde, katliam bölgesine dönüş izni çıktıktan sonra da kendi köyünde öğretmenlik yaptı. Okulu, 1959 yılında köy çocuklarıyla beraber inşa etti. Köydeki çocukların, özellikle de kız çocuklarının okuması için çok büyük mücadele verdi, kendi kuzenleri başta olmak üzere, köydeki kız çocuklarını okuttu.

Bu süre boyunca sadece öğretmen olarak değil, Derviş Cemal ocağından bir Alevi Pir’i olarak da çevresine, ailesine, köylülerine sahip çıktı.

Kendi kızlarını da direngen ve güçlü kadınlar olarak yetiştirdi. Her fırsatta hepsiyle gurur duyduğunu açıkça ifade etti.

12 Eylül döneminde gözaltına alındı, köylüsü olan devrimci gençler hakkında sorgulandı, ifade vermedi. 12 Eylül yıllarında, çevresinde gözaltına alınan tutuklanan gençler için, dışarıda aile mücadelesinin bir parçası oldu. O dönemde aynı zamanda fotoğrafçılık yapıyor, İzmit Ulus, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin yerel muhabirliğini gerçekleştiriyor, öğretmen sendikaları ve derneklerinde görevler üstleniyordu.

2000’lerin başından itibaren İzmit’te İHD’nin kurucusu ve başkanı olarak uzun yıllar görev yaptı. Bu süre içinde hakkında 80’e yakın dava açıldı.

Yaşı 90’a yaklaşırken, gözleri ve kulakları zayıfladığı için bu görevleri eskisi gibi yapamayacağını düşünerek İHD başkanlığı görevini bıraktı. Ama ömrünün son gününe kadar, basını takip etmeyi, büyüteçle de olsa gazete okumayı, günlük yürüyüşlerini ihmal etmedi. Dergimizin de sadık bir okuyucusu ve iyi bir eleştirmeniydi.

97 yaşında, yaşından beklenmeyecek bir dinçlik içindeyken, daha önce birkaç krizi atlatmış, en son pil takılmış olan kalbine yenik düştü.

Cenazesi 11 Eylül 2023 günü, İzmit-Derince-Esentepe İmam Hüseyin Cemevi’nden kaldırıldı. Cenazede kızı Gülümser Seyitcemaloğlu’nun yaptığı konuşma, duygusal anlar yaşattı. Hafta içi olmasına rağmen kalabalık bir kitleyle Çınarlı Mezarlığı’na defnedildi. HDP ve CHP’nin il, ilçe yetkilileri, bazı milletvekilleri de Cemevi’ne gelerek taziyelerini illettiler. Kocaeli, İzmit Belediye Başkanları, KESK çelenk gönderdiler.

Bir asırlık çınarı kaybettik. Son anına kadar bilincini ve vücudunu sağlam tutan, teknoloji dahil yeniliklere açık, siyasi gelişmeleri sürekli takip eden, hep üreten ve etrafına hep ışık saçan bir büyük ve bilge insanı, babamızı kaybettik.

‘90’lı yıllardan itibaren sadece çocuklarının değil, devrimci tutsakların da babası oldu. Onları hapishanelerde, direnişlerde, ölüm oruçlarında hiç yalnız bırakmadı.

Acımız derin… Onu unutmayacağız!

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …