Agrobay Sera işçilerine saldırılar sürüyor

İzmir Dikili’de bulunan Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Sera işçileri, ücretlerinin geç ve düzensiz yatırılması, artan ağır çalışma koşulları ve ücretsiz izin dayatmalarına karşı Tarım İşçileri Sendikası’nda (Tarım-Sen) örgütlendiler.

Dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğu söylenen Agrobay patronu, 2’si mühendis 39 Tarım-Sen’li işçiyi “işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak” gerekçelerini içeren “Kod 46” ile işten çıkardı. Üstelik işten atılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları da verilmedi.

Bunun üzerine işçiler, işçi kıyımına son verilmesi ve tazminat haklarının eksiksiz yatırılması için sera önünde eyleme başladı.

Direnişçi işçilere patronun ve devlet baskısı artarak devam ediyor. Direnişlerinin 25. gününde Jandarmanın sert müdahalesi ile sendika yöneticileriyle beraber göz altına alındılar. Bir süre direnişe ara verdikten sonra, 15 Eylül’de sera önüne gelen işçilere jandarma yeniden müdahale etti. Aralarında sendika yöneticileri, avukatlar, ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, işçilere destek verdi ve gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. “Gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabiri Berkcan Zengin gözaltına alındı. Süreci takip ediyoruz. Agrobay işçisi de gazeteciler de hakkını alacak!” denildi.

Agrobay sera işçileri, sendikalı oldukları için atıldıkları yetmezmiş gibi, sürekli saldırıya uğruyorlar. Öyle ki, direnişçileri taşıyan minübüs şoförüne bile 20 bin TL ceza kestiler. Buna rağmen direniş sürüyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …