Gazi Mahallesi’nde Filistin’le dayanışma eylemine saldırı

Gazi Mahallesi’nde Filistin halkıyla dayanışmak için yapılmak istenen eyleme polis saldırdı. Bir haftadır çalışması “Filistin’den Rojova’ya direnen halklar kazanacak” şiarıyla yapılan eylemden saatler önce polis eylem alanını ve caddeyi ablukaya aldı. Proleter Devrimci Duruş, Partizan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Kaldıraç, Emek Partisi ve Halkların Demokratik Kongresi tarafından örgütlenen eylem için toplanan kitleye “kaymakamlık yasağı” gerekçe gösterilerek eylemin yaptırılmayacağı söylendi. Kitleyi ablukaya alan polisin saldırı tehditlerine “Filistin halkı yalnız değildir”, “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganları atılarak ve ajitasyonlar çekilerek karşılık verildi. Sloganların atılmasının ardından abluka altındaki 17 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltı saldırısına karşı “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı. Yapılan ajitasyonlarda “Bugün devlet bu ablukayla Filistin halkıyla dayanışmak isteyenleri engellemeye çalışıyor. Asıl yapmaları gereken İsrail’le ilişkilerin kesilmesi. Ancak yasaklarını, direnenlere karşı gösteriyorlar. Bu ablukalarınız Filistin halkıyla dayanışmamızı engelleyemeyecek” dediler. Eyleme HEDEP de destek verdi.

Gözaltına alınanlar Bahçelievler Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Burada, yaşanan polis saldırısı doktor tutanaklarına geçirildi. Polisin toptan muayene dayatmasına devrimciler “tek tek muayene olacağız” diye tepki gösterince, kontroller tek tek yapıldı. Vatan Emniyeti’ndeki işlemlerin ardından gözaltına alınanlar geç saatlerde serbest bırakıldı.

Proleter Devrimci Duruş dergisi Sahibi ve Yazıişleri Müdürü Çağdaş Büyükbaş’ın, gözaltına alınırken başına ve gözüne atılan yumruklar nedeniyle, tomografisi ve göz röntgenleri çekildi. Yaşanan polis işkencesi tutanaklara geçirildi. Ayrıca gözaltına alınanlardan bir kişinin daha tomografisi çekildi.

Eyleme polis saldırısının ardından Cemevi etrafında toplanan devrimciler sokakları gezerek ajitasyonlar eşliğinde eylemi devam ettirdiler. Yaşanan polis saldırısını teşhir ederek Filistin’le dayanışma sloganları attılar.

Yaşanan bu saldırı devletin ikiyüzlülüğünü bir kez daha göstermiş oldu. Bir yandan İsrail’le tüm ilişkileri sürdürürken sahtekarca Filistin’le dayanışma mitingleri düzenleyip hamasi nutuklar atan devlet, devrimcilerin ve komünistlerin yapmak istedikleri eylemleri bastırmaya çalışıyor. Gazi Mahallesi’ndeki yaşanan saldırının bir boyutu da özel devlet baskısı. Devlet Gazi Mahallesi’nde devrimci çalışmayı, devrimci eylemi engellemek için özel bir çaba gösteriyor. Ancak devletin bu çabası, 1 Kasım’da gerçekleşen eylemle tersine döndü. Eyleme polis saldırısı ve buna karşı direniş, Gazi halkında da geniş yankı buldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

İstanbul’da 1 Mayıs direniş ve gözaltılarla

2024 1 Mayısı, İstanbul’da Taksim kararlılığının bir kez daha ortaya konduğu bir gün oldu. Sabah …

1 Mayıs Alanı Taksim’dir!

Proleter Devrimci Duruş okurları 1 Mayıs günü Okmeydanı SSK önünde 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

1 Mayıs Saraçhane’ye de Beşiktaş’a da sığmaz! 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Günler, hatta haftalar öncesinden 2024 1 Mayıs’ında Taksim’e çıkma istemi, diğer yıllara oranla çok daha …