Ambarlı Limanı’nda İsrail’i protesto eylemi

“İsrail İle Tüm İlişkiler Kesilsin! Filistin’de İşgale Son” bileşenleri İstanbul Ambarlı Limanı önünde, İsrail ile olan ticari, askeri ve diplomatik ilişkileri protesto etti.

PDD’nin de bileşeni ve örgütleyicisi olduğu, 6 Kasım günü yapılan eylemde “İsrail ile Tüm İlişkiler Kesilsin! Filistin’de İşgale son” pankartı açıldı. Kısa bir yürüyüşle başlayan eylemde “Katil İsrail Filistin’den Defol”, “Filistin’e Özgürlük”, “İsrail’e Boykot”, “Elçi Gönderilsin İlişkiler Kesilsin” sloganları atıldı. Liman müdürlüğünün önüne gelindiğinde özel güvenlik elemanları müdahale etti. Kısa süreli bir arbede ve gerginlik yaşandı. Kararlı duruş karşısında özel güvenlik geri çekilmek zorunda kaldı. Yapılan açıklamaya ilgi büyüktü. Öğle molasına çıkan işçiler açıklamayı ilgiyle izlediler, alkışlarla destek ve dayanışmada bulundular. Eylemin bitiminde teşekkür edenler oldu.

 

Eylemde okunan açıklamayı yayınlıyoruz:

Filistin yok ediliyor! İsrail’in Gazze’deki etnik temizlik ve soykırım boyutundaki katliamlarına emperyalist ABD ve emperyalist müttefiklerinin açık desteği sürüyor. Bölge devletleri, normalleşme adı altında İsrail ile el sıkışıyor.

AKP iktidarı, boş laflar dışında gerçek bir adım atmayarak İsrail’le kurduğu ticari, askeri, diplomatik ve politik işbirliğini korumaya çalışıyor. AKP hükümetinin Filistin yanlısı gibi görünen açıklamaları hamasetten ibarettir.

14 Mart 1996 tarihinde imzalanan Türkiye-İsrail Serbest Ticaret Anlaşması halen yürürlüktedir.

İsrail’le sanayi ve tarım ürünleri ticareti, 1 Ocak 2000 tarihinden bu yana gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca bizzat Erdoğan, Netanyahu ile görüştükten sonra İsrail’le enerji işbirliğinde somut adımların hızlandırılması kararı aldıklarını açıklamıştır.

Ülkemizde yer alan ve Bölge halklarını baskı altına almak amacıyla kullanılan ABD ve NATO üslerine yeni uçaklar, silah ve teçhizat konuşlandırılmaktadır.

İsrail, tüm dünyanın gözü önünde Gazze’yi hem bombalamaya hem de gıda, su, ilaç ve yakıt ambargosu uygulamaya devam ederken; Gazze’ye insani yardım dahi gönderilemezken, Türkiye’den hareket eden gemiler İsrail limanlarına demirlemekte, İsrail’le düzenli ticaret hiç aksamadan sürdürülmektedir.

Türkiye, İsrail işgal devleti ile ticari ilişkilerini bugün de sürdürerek Gazze’de devam eden katliamın birebir destekçisi ve doğrudan ortağıdır. 2002’den bu yana hükümette olan iktidarın teşvikiyle bu ticari hacim 1,41 milyar dolardan 8,91 milyar dolara çıktı. Bu yükselen ticaret hacmi, işgal devletinin işgali sürdürmesine katkı sunan silah sanayisine ham madde sağlamayı ve silah üretici firmaların ortak ticaretini kapsamaktadır. Bugün Türkiye limanları ile İsrail limanları arasında gidip gelen gemiler, işgal devletinin saldırısını sürdürmesi için gerekli olan gıda, askeri malzeme için ham madde, uçak ve tankların çalışması için petrol tedarikini sağlıyor.

Günlük olarak takip ettiğimizde, Mersin’den İstanbul’a, İskenderun’dan İzmir’e Türkiye’nin dört bir yanındaki limanlardan, işgal devleti limanlarına bu malları taşımak üzere 15’ten fazla geminin seyir halinde olduğunu görüyoruz. Bu gidip gelen gemilerin bazıları İstanbul’da Ambarlı ve Akçansa limanlarından Aşdod limanına gidip gelmektedir. 29 Ekim’de Mersin’den Hayfa limanına, oradan Aşdod limanına malzeme taşıyan Mario A adlı gemi, Aşdod’tan 2 Kasım’da yola çıkmış, dün gece Ambarlı limanına varmıştır ve yük alıp yeniden işgal devletine taşıması beklenmektedir. Buna benzer şekilde, Admiral Mars ve Musa Bay adlı gemiler geçtiğimiz günlerde İşgal devletinin imdadına yetişmek üzere bu limandan kalkmıştı.

Gazze’ye savaş suçu teşkil edecek şekilde suyun, gıdanın, ilacın, elektriğin, yakıtın, internetin kesildiği koşullar sürerken, işgal devletine güç katacak bu ticaret derhal durdurulmalıdır. Aynı zamanda işçi kardeşlerimizi bu gemilere yük taşımayı reddetmeye davet ediyoruz. Gösterecekleri bu duruş Filistin halkına ve dünyada Filistin’in özgürlüğü için sesini yükselten insanlığa büyük bir umut olacaktır.

Kendisini bölgedeki Müslüman halkların hamisi gibi göstermeye çalışan, ateşkese aracılık etmekten söz eden Erdoğan’ın ikiyüzlülüğü her açıdan ortadadır: Hükümet, bölgedeki savaşları sürdürmek üzere tezkereyi Meclisten geçirerek Ortadoğu’daki savaşların devamından, emperyalizmin işbirlikçiliğinden, bölge halklarına yeni acılar yaşatmaktan yana olduğunu bir kez daha ispat etmiştir.

ABD ve müttefiki emperyalistlerin bölgedeki karakolu olarak kurulan İsrail devleti eliyle 75 yıldır Filistin’de işgal sürüyor. Filistin halkı ise kuşaklar boyu kahramanca direniyor.

Bu var oluş mücadelesinin tek dostu Ortadoğu ve dünya emekçileridir.

Tek yol emekçilerin ve ezilen halkların birleşerek tüm bölgede emperyalizmi ve siyonizmi yenmesidir.

İSRAİLLE TÜM İLİŞKİLER KESİLSİN!

FİLİSTİN’DE İŞGALE SON!

TÜM EMPERYALİST ÜSLER KAPATILSIN!

NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN!

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …