Emekliler isyanda: SADAKA İSTEMİYORUZ!

Adana’da Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) 11 Kasım Cumartesi günü saat 12.30’da İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaparak, hükümetin verdiği 5 bin TL’lik ikramiyeyi “sadaka” olarak nitelendirdi; “bir kerelik sadaka değil, yılda dört defa asgari ücret kadar ek ödeme yapılmasını istiyoruz” dediler.

EDS yöneticisi Gönül Yolcu’nun okuduğu basın metninde şunlar söylendi:

“Yoksulluk sınırının 45 bin TL, açlık sınırının 15 bin TL, emekli maaşlarının 7.500 TL’den başladığı koşullarda ‘emekliler yoksuldur’ demek bile yetersiz kalıyor… Hayatın giderek daha pahalı hale gelmesi, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarını imkansız kılıyor. Bu koşullarda dengeli beslenmek dahi bir lüks haline gelirken, sermaye sahiplerinin büyüyen servetleriyle emeklilerin çaresiz bırakılması, vahim bir durumu ifade etmektedir.”

5 bin TL ikramiye ile emeklilerle alay edildiğini söyleyen Yolcu, yılda 4 defa asgari ücret kadar ek ödeme, sağlıkta katkı paylarının kaldırılması istediklerini; şehir içi toplu taşımada ücretsiz ulaşım haklarına dokunulmaması gerektiğini belirtti.

“Milli gelirden, bütçeden pay verilerek emekli aylıkları güncellensin, alım gücü yükseltilsin; promosyon ödemelerinin aylık güncellenmesi için düzenleme yapılsın; EYT’lilerin bütün hakları teslim edilip tüm emeklilik işlemlerinde norm ve standart sağlansın, eşitliksizlikler giderilsin” şeklinde taleplerini sıraladı. Ayrıca emeklilerin sorunlarını çözmek için, işveren konumundaki Sosyal Güvenlik Kurumu ile toplu sözleşme masasına oturma hakkının tanınması, Anayasa’nın 51. ve 53. maddelerinde gerekli değişiklikler yapılarak sendika kurmanın önündeki engellerin kaldırılması istendi.

Son olarak Tüm Emeklilerin Sendikası ve Emekliler Sendikası ile birlikte “insanca yaşam ve sendikal haklarını kullanma” talebi ile 10 Aralık saat 13.00’de Ankara Anıt Park’ta yapacakları mitinge çağrı yapıldı. EDS’nin basın açıklamasına Adana’daki bazı siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi.

9 Kasım Perşembe günü de EDS, üyeleriyle ve çok sayıda kurumun yöneticileriyle kahvaltıda buluşmuştu. EDS Bölge Temsilcisi Nevin Berktaş, katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, herkesi yapacakları basın açıklamasına davet etmişti. Ayrıca 10 Aralık’ta Ankara’da yapılacak mitingin önemi üzerinde durdu ve katılımın yüksek olması için uğraşılması gerektiğini vurguladı.

Üç emekli sendikası, “Yoksulluk kaderimiz değildir” şiarıyla 10 Aralık 2023 tarihinde, Ankara’da yapacağı miting için hazırlıklara başladı. Adana dahil pek çok ilde basın açıklamaları ve toplantılarla mitinge çağrılar yapılıyor.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …