İsrail’e enerji sağlayan Zorlu Holding protesto edildi

Filistin’e İşgale Son Platformu İsrail’le enerji anlaşmaları olan ve Filistin halkı İsrail tarafından katledilirken karlarına kar katmaya devam eden Zorlu Holding’i protesto etti. 14 Kasım’da Zincirlikuyu otobüs duraklarında 18.30’da buluşan kitle, “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Katil İsrail işbirlikçi AKP”, “Katil İsrail işbirlikçi Zorlu” sloganlarını atarak Zorlu Holding önüne yürüdü. Zorlu Holding binasının önü polis tarafından kapatıldı.

“İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin” pankartının açıldığı eylem ajitasyon konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda AKP’nin ve sermayenin iki yüzlülüğüne dikkat çekildi. “Bir yandan sahte gözyaşlarıyla Filistin halkının yanında olduklarını söyleyenler, hala İsrail’le tüm ilişkilerini sürdürüyorlar” denerek, derhal ilişkilerin kesilmesi istendi.

Eylem basın metnini okunmasının ardından sonlandırıldı. Kapının önündeki eylem bittikten sonra AVM içinde olan bir eylemci ekip, Performans Sanatları Merkezi’ndeki kitleye ajitasyon çekerek Zorlu Holding’in İsrail ile olan ticari ilişkisini teşhir etti, Zorlu Holding’in Filistin ile yapılan katliama ortak olduğunu belirtti; tiyatro oyuncularının sözleşmelerini iptal etmelerini istedi. Eylem salondaki herkes tarafından coşkuyla alkışlandı. Yapılan konuşmanın ardından eylem bitirildi.

 

Eylemde okunan basın metni şöyle:

Filistin halkının tarihsel topraklarını işgal ederek kurulan gayrimeşru İsrail devleti, 75 yıldır bir etnik temizlik harekâtı yürütüyor. Bu harekâtın en kanlı sayfalarından birisi bugünlerde Gazze’deki Filistin halkının bedenleri üzerine yazılıyor.

16 yıldır süren ağır bir ambargo altında; yetersiz gıda, su, elektrik ve tıbbi malzemeyle yavaş bir ölüme mahkûm edilen Gazze halkı, 7 Ekim’deki hamlesiyle bu kaderi kabul etmeyeceğini herkese ilan etti. Bu hamle karşısında, en ileri teknolojiyle donatılmış ordusunun acze düştüğünü gören işgal devleti, bu acziyeti unutturmak ve dağılmış görüntüsünü saklamak için kullanımı yasak olan silah ve bombalarla savaş suçu işleyerek Gazze halkına karşı bir soykırım yürütüyor. 38 gündür süren yoğun saldırılarda, 5 bine yakını çocuk yaştaki 12 bin Filistinli katledildi. Savaş suçu niteliğindeki askeri bir ambargoyla ilaçsız, elektriksiz ve yakıtsız kalan Gazze’deki hastanelerde, acil ameliyat edilmesi gereken hastalar, ilaç verilemeyen kronik hastalar ve oksijensiz kalan bebekler, birer birer hayatını kaybediyor.

Her gün yeni bir savaş suçu işleyen ırkçı-katliamcı İsrail devleti, Gazze’de işlenen soykırımın tek başına sorumlusu değildir. Bu devleti, uluslararası hukuktan azade kılan emperyalist güçler ve uluslararası kurumlar; insan hakları ihlallerine ve işlediği savaş suçlarına rağmen işgal rejimiyle diplomatik, askeri, ticari ilişkilerini sürdüren devletler ve şirketler de bu soykırımın ortağıdır.

Sömürgeci İsrail devletinin işgal ettiği topraklarda kurduğu enerji santralleriyle Filistin halkının kaynaklarını sömürerek işgal gücüne elektrik sağlayan şirketlerden biri de Zorlu Holding’tir. Zorlu’nun İsrail’de doğrudan ya da ortaklarıyla birlikte kurduğu 3 farklı santral projesi bulunuyor. Bu santrallerde üretilen elektrik, İsrail devletinin resmî kurumlarında ve sanayi tesislerinde kullanılıyor. Zorlu Holding bunların dışında, yine Filistin halkına ait doğalgaz kaynaklarını yağmalamak ve satmak üzere işgal devletine projeler sunuyor. 10 yıldan fazladır işgal altındaki topraklarda yürüttüğü faaliyetleriyle, İsrail devletine ekonomik ve lojistik destek sunan Zorlu Holding, Filistinlilere yönelik yürütülen savaşta açıkça İsrail devletinin tarafındadır.

2 milyondan fazla Gazzeli bugün hiçbir enerji kaynağına ulaşamazken, Zorlu Holding kar hırsını her şeyin önünde tutuyor ve İsrail devletinin himayesinde, işgal altındaki topraklarda yatırımlarını günbegün arttırıyor. Gazze’de yakıt yokluğundan bebek ölümleri başlamışken, Zorlu Holding işgal devletinin saldırılarında gerekli olan enerjiyi sağlamakla meşgul.

Zorlu Holding, bugün itibariyle İsrail’deki en büyük Türkiyeli sermaye grubudur. Filistinlilerin yaşadığı saldırılara rağmen, Zorlu Holding’in üst düzey yöneticileri, İsrail’deki yatırımlarını durdurmayacaklarını, faaliyetlere devam edeceklerini açıklıyor.

Biz Filistin halkının meşru direnişinin yanında yer alanlar olarak; buraya, Filistin halkının özgürlük mücadelesini Zorlu Holding’e duyurmaya geldik. Filistinlilerin akan kanında sizin de payınız var. Bir halkın soykırıma uğratılması üzerinden servetinizi büyütmekten vazgeçin!

Uluslararası hukuku ve kararlarını tanımayan işgal devletini durduracak tek yol; bu devletin askeri, siyasi ve ticari olarak boykot edilmesi, tamamen yalnızlaştırılması ve bu devlete can suyu olan tüm yatırımların derhal iptal edilmesidir. Zorlu Holding, İsrail işgal devletiyle işbirliğine son verinceye, tüm yatırımlarını geri çekinceye dek, herkesi Zorlu Holding’e bağlı şirketleri boykota çağırıyoruz. Filistin halkının mücadelesine ses olmak isteyen tüm sanatçıları ve kültür-sanat emekçilerini de Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ndeki sahnelere çıkmamaya davet ediyoruz!

Zorlu, işgal devleti ile suç ortaklığını bitir!

İşgal devletine değil Gazze’ye enerji!

İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin!

Filistin’de işgale son!

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …