Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

1 Kasım 1954- Fransız sömürgeciliğine karşı Cezayir kurtuluş savaşı başladı.

 

9 Kasım 1918- Alman proletaryası ayaklandı

4 Kasım’da Kiel’de başlayan Alman Devrimi, hızla bütün ülkeye yayıldı. Birçok kentte işçi ve asker konseyleri kuruldu. Geniş kitleler üzerinde etkili olan Alman sosyal-demokrat partisinin ihanetiyle, iki ay süren devrim, yenilgiyle sonuçlandı. Spartakistler’in önderleri Karl Liebnecht ve Rosa Lüxemburg, devrimin yenilgiye uğramasından iki ay sonra 15 Ocak 1919’da katledildiler.

 

16 Kas›m 1973- Politeknik direnişi

1967 yılında Yunanistan’da ABD desteğiyle gerçekleşen Albaylar Cuntası’na karşı üniversite öğrencileri, Politeknik Üniversitesi’ni işgal ettiler. 17 Kasım’da tank ateşiyle okulun duvarları yıkıldı ve 36 öğrenci katledildi. Politeknik Direnişi, faşist cuntanın yıkılması için düzenlenen gösterilerin başlangıcı oldu.

 

16 Kasım 2000- Ahmet Kaya, Paris’te sürgünde öldü.

 

18 Kasım 1986-NETAŞ grevi

12 Eylül sonrasında faşist baskılara rağmen yeniden direnişe başlayan işçi sınıfının ilk grevi gerçekleşti.

 

18 Kasım 1937- Dersim katliamının ardından, direnişe önderlik eden Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları asıldı.

 

19 Kasım 1981- Şair Enver Gökçe öldü.

“Açmaz,/Açamaz deme /Hiçbir zaman/Bu nar çiçeği/Açacaktır elbet!/Bizim caddelerimizde de/Bayram olacak/Halkın üstüne /böyle kalksa da /faşist namlular/Namert ellerdir, /en sonunda/bir bir kırılacak!”

 

19 Kasım 1942- Stalingrad savunması

Stalingrad, Sovyet ülkesini işgal eden Nazi ordularının karşısında, Moskova’dan önceki son duraktı. Bu yüzden halk ve Kızılordu, ölümüne bir savaşla savundu bu son mevziyi. 140 gün boyunca bütün bir halk direndi. Stalingrad, Alman ordularının 4 yıl süren ilerleyişini durduran ilk durak oldu. Sonrasında, Kızılordu’nun Berlin’e kadar süren ve faşizmi kendi ininde yokeden görkemli ilerleyişi başladı. Ve Stalingrad işgale karşı direnen her şehrin simgesi oldu.

 

20 Kasım 1910- Meksika Devrimi başladı

Demokratik bir içeriğe sahip olan Meksika Devrimi’nde Francesco Pancho Villa, kuzeydeki ayaklanmaya, Emiliano Zapata ise güneydeki ayaklanmaya önderlik ettiler.

 

21 Kasım 1831- Lyon Ayaklanması

Fransa’nın Lyon kenti, 1831 yılında 160 bin nüfuslu bir kenttir. Yarısı tekstil işçisidir. Dünyanın dört bir yanında burjuvalar sırtlarında Lyon ipeğiyle dolaşırken; bu ipeğin üreticileri, şehrin dışında, çıplak ayakları, açlıktan büzülmüş mideleri ve kolera hastalığından yorgun düşmüş bedenleriyle yaşamaya çalışırlardı. Makineli üretime geçilmesiyle birlikte hızla işsiz kalmaya ve yoksullaşmaya başladılar. Ve 1831 Kasımı’nda ücretlerin arttırılması, bellerini büken vergilerin kaldırılması talebiyle ağaya kalktılar. Tek sloganları vardı: ÇALIŞARAK YAŞAMAK YA DA SAVAŞARAK ÖLMEK!

Ayaklanma, kanlı bir biçimde bastırıldı. Lyon barikatlarında işçiler inanılmaz bir cesaretle savaştılar. Belediye binasını ele geçirdiler, geçici bir hükümet kurmayı denediler. Fakat başarılı olamadılar. 24 Kasım’da 30 bin kişilik bir orduyla şehre giren askerler, korkunç bir katliama giriştiler. Lyon işçisi kahramanca direndi, bu direnişte 535 şehit verdi, binlerce de yaralı… Ama proletaryanın artık bağımsız bir sınıf olarak tarih sahnesine çıktığını ilan ettiler.

 

29 Kasım 1944- Arnavutluk Devrimi başarıya ulaştı.

Enver Hoca’nın önderliğindeki Arnavutluk Emek Partisi, II. Emperyalist savaş sırasında faşist işgale karşı anti-faşist mücadeleyi yükseltti ve demokratik devrimi gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği’nin öncülüğündeki sosyalist kampa katıldı.

 

1 Aralık 1934- SBKP MK üyesi Kirov öldürüldü.

Kirov’un ölümü, emperyalistlerin sosyalist SB’yi içten çökertme çabalarının önemli halkalarından biriydi. Bunun üzerine Stalin, parti içindeki karşıdevrimci ajanları açığa çıkartmak için büyük bir harekat başlattı.

 

9 Aralık 1987- Filistin İntifadası başladı.

 

10 Aralık- Dünya insan hakları günü

 

13 Aralık 1980- Erdal Eren 17 yaşında idam edildi

 

16 Aralık 1933- Dimitrov Leipzig Duruşmasında faşizmi yargılayan ünlü savunmasını yaptı.

 

19 Aralık 2000- Cezaevleri katliamı

Siyasi tutsakların kazanımlarını yoketmeyi hedefleyen F tipi saldırısı, bütün hapishanelere yönelik vahşi bir katliamla gerçekleştirildi. Katliamda 28 tutsak şehit düştü.

 

19-24 Aralık 1978- Maraş katliamı

Devlet tarafından planlanan ve sivil faşistler tarafından gerçekleştirilen katliamda, kapılarına işaret konulan demokrat-Alevi evlerine saldırıldı. Resmi rakamlara göre 111, gerçekte 500’den fazla insan katledildi.

 

28 Aralık 2011- Roboski katliamı

Kaçağa giden, çoğu çocuk yaştaki Kürt köylülerin üzerine yapılan bombardımanla 35 kişi katledildi.

 

 

Kasım-Aralık ayında şehit düşen ihtilalci komünistler

 

İsmail Gökhan Edge- 24 Kasım 1976

Mehmet Fatih Öktülmüş’ün yetiştirdiği genç devrimci olan Gökhan Edge Diyarbakır zindanlarında işkenceyle katledildi.

 

Ali Algül- 21 Kasım 1979

İMT’de yer alan ve TİKB’nin ilk üyelerinden olan Ali Algül, Halkın Kurtuluşu (HK) tarafından katledildi.

 

Hamit Tekin- 9 Aralık 1979

Sınıf mücadelesine ‘60’ların ortasından itibaren yeralan Hamit Tekin, DİSK’in kurulması ve 15-16 Haziran büyük işçi direnişlerine kadar birçok eyleme katıldı. DSB’nin (Devrimci Sendikal Birlik) kurucularındandı. HK tarafından katledildi.

 

Metin Aydın- 11 Aralık 1980

Adana’da polisle girdiği çatışmada şehit düşen Metin Aydın, Sezai Ekinci’nin yeğeniydi.  Osman Yaşar Yoldaşcan’ın ölümünün ardından, “Adana’nın Osman’ı ben olacağım” diyerek ileri fırladı. Adana il komitesi üyesi iken, Yoldaşcan’dan bir ay kadar sonra, onun gibi çatışarak şehit düştü.

 

İsmail Cüneyt- 21 Aralık 1983

Bunlara da bakabilirsiniz

Tüm Emeklilerin Sendikası, TÜİK rakamlarını protesto etti

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları, Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından protesto edildi.

Sendikalaşma hakkımıza sahip çıkalım: İŞYERİ KOMİTELERİNDE ÖRGÜTLENELİM!

Son bir yılda bir çok işçi direnişi, sendikalaşma hakkına dönük saldırılar nedeniyle yaşandı. 2023 sonlarından …

Çöp sizin sisteminizdir!

İstanbul-Ümraniye’de genç bir kadın polisin öldürülmesinin ardından, faile yapılan insanlıkdışı muamele önemli tartışmalara neden oldu. …