İşçi sınıfının önderi: Hamit Tekin (1934-1979)

Hamit Tekin (Hamido) doğal işçi önderiydi. Yıllarını işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesine vermiş bir proleter devrimciydi.

1960 ortalarından itibaren gelişen işçi hareketinin önderlerinden biri oldu Hamido. Yaşamı, grevden greve, direnişten direnişe koşarak geçti. Girdiği her yerde sınıfı biliçlendiren, her tür haksızlığa başkaldıran ve çevresini örgütleyip harekete geçirendi. O yüzden tüm patronların “kara listesi”ne geçmesi uzun sürmedi. DİSK’in kuruluşunda aktif olarak rol oynamış, şanlı 15-16 Haziran Direnişi’nin bizzat içinde yer alarak, sınıfın en görkemli eylemlerini yönetmişti.

Hamido ilk mücadele yıllarında devrimcilerle tanışmıştı. Halkın Kurtuluşu (HK) olarak bilinen yapının sınıf çalışmasında yeraldı önce. Burada devrimci bir muhalefet oluşunca, onlarla birlikte hareket etti. Güçlü sınıfsal sezgileriyle, Mehmet Fatih Öktülmüş başta olmak üzere ihtilalci komünistlere beslediği büyük sevgi ve hayranlık, safını belirlemede etkili oldu.

İhtilalci Komünistlerin saflarında önemli bir yer tutan işçi önderlerinden biriydi Hamido. Sınıf içinde kızıl sendikacılığın nüvesi olan Devrimci Sendikal Birlik’ler (DSB), bu önderlerin varlığıyla şekillendi, gelişti. Hamido, DSB’nin kurucu üyesi, yöneticisiydi.

Onun evinin kapısı, sofrası, her zaman tüm devrimcilere açıktı. Ne yazık ki evinde yatıp, sofrasında yiyenlerin kurşunlarıyla şehit düşecekti. Yine karanlıkta, yine pusuya düşürülerek… Evinin kömürlüğünde vuruldu kalleşçe… 45 yaşındaki bu yiğit işçi önderi, HK’lılar tarafından katledildi.

9 Aralık 1979 yılında yitirdiğimiz, işçi sınıfının yetiştirdiği seçkin komünist Hamit Tekin, mücadelemizde daima yaşayacak.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …